OPEC podle očekávání ponechal těžební limit ropy beze změny

Vídeň – Na zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) padlo podle očekávání rozhodnutí ponechat těžební strop pro druhou polovinu roku beze změny na dosavadních třiceti milionech barelů denně. Skutečná produkce ropného kartelu je ale výrazně vyšší a delegátům nezbylo nic jiného, než apelovat na dominantního těžaře Saúdskou Arábii, aby snížil těžbu, a podpořil tím návrat klesajících cen nad dohodnutý limit sto dolarů za barel.

„V této chvíli existuje v naší organizaci neodůvodněný růst produkce,“ postěžoval si alžírský zástupce. Saúdskoarabský ministr Alí Nuajmí jen suše prohlásil, že je s dohodou spokojen, a dodal, že další ministerská schůzka se bude konat 12. prosince. Ministři se neshodli na osobě nového generálního tajemníka a opět nestanovili kvóty pro jednotlivé členy.   

OPEC nyní těží asi 31,6 milionů barelů denně, téměř dva miliony nad celkovým limitem, na němž se ministři dohodli v prosinci. Saúdská Arábie totiž reagovala na výpadek íránského vývozu, který snížily západní sankce, zvyšováním své těžby. Saúdové nyní produkují asi deset milionů barelů denně, nejvíce za třicet let.

OPEC
Zdroj: ČT24

Cena severomořské ropy Brent počátkem června klesla poprvé od loňského října pod hranici 100 dolarů a nyní se pohybuje několik dolarů pod ní. Je tak asi čtvrtinu pod březnovým čtyřletým maximem nad 128 dolary. Dolů ropu srážejí obavy z útlumu globální ekonomiky a vysoká nabídka na trhu.   

S růstem produkce jsou nespokojeni cenoví „jestřábi“ v OPECu v čele s Íránem, Alžírskem a Venezuelou, k nimž se v poslední době přidal Irák. „Existuje riziko, že ceny nekontrolovaně klesnou na úrovně, z nichž bude později velmi obtížný návrat zpět,“ řekl alžírský ministr. „Máme výhrady k poklesu cen,“ uvedl íránský ministr, k němuž se přidal i irácký guvernér v OPECu. 

Vydáno pod