Druhý důchodový pilíř dostal v prvním čtení zelenou

Praha – Vládní návrh zákona, který umožní zavést reformní druhý důchodový pilíř od příštího roku, dostal podporu sněmovny. Předloha přečkala návrh KSČM na její zamítnutí už v prvním čtení a míří do rozpočtového výboru. Poslanci podpořili i takzvaný změnový zákon k předloze. Rozpočtový výbor bude mít na projednání obou norem 25 dnů místo obvyklých dvou měsíců.

Návrh zákona souvisí s odkladem zřízení jednoho inkasního místa o dva roky na rok 2015 a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu. Kvůli odkladu zavedení jednoho inkasního místa by bez dnes podpořeného návrhu neexistovala nutná individualizace plateb daní a veřejného pojistného.   

Předloha o pojistném na důchodové spoření zavádí zejména individualizaci, tedy hlášení o výši zálohy připadající na jednotlivé poplatníky. Nahradí stav, kdy zaměstnavatel podává hlášení za všechny zaměstnance souhrnně.    

V rozpravě vystoupil jen Miroslav Opálka (KSČM), který reformu penzí opět kritizoval. „Prohloubí se destabilizace důchodového účtu, sníží se solidarita a zákonitě se tím zvýší počet chudých důchodců,“ řekl. Podle Langšádlové ale druhý pilíř posílí důchodový systém a lidé se zbaví závislosti, co se týče penzí, na jednom zdroji.   

Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Spoření bude dobrovolné.