Ropa na příděl? I to se může stát, varují odborníci

Singapur/Londýn – Světové ceny ropy kvůli událostem v Libyi v dnešním silném kolísání nejprve prudce vzrostly na maximum za dva a půl roku a severomořská ropa Brent se dostala až ke 120 dolarům za barel. Později však ropa všechny zisky ztratila a ceny klesly pod středeční závěr. Trh nejprve reagoval na ujištění Saúdské Arábie, že plně nahradí veškeré výpadky dodávek z Libye, a v samém závěru jím otřásly pověsti o zastřelení libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes uvedla, že země ropného kartelu OPEC mají dostatečný objem volných těžebních kapacit a v případě potřeby by jich měli využít. Agentura odhaduje, že kvůli nynějším nepokojům v ropných zemích ztratil světový trh zatím necelé jedno procento denní spotřeby.

Situace v Libyi se vyhrotila po oznámení tamního vůdce Muammara Kaddáfího, že nehodlá odstoupit, a po zprávách, že by Kaddáfí mohl dát pokyn ke zničení ropných terminálů. Libye denně vytěží asi 1,6 milionu barelů ropy, z čehož asi 1,1 milionu barelů vyváží. Těžba ropy v zemi se už kvůli nepokojům podle některých odhadů snížila až o 75 procent

Situace se podle analytiků z investiční banky Goldman Sachs mohla ještě vyhrotit. Banka dnes uvedla, že pokud se nepokoje v takové intenzitě rozšíří i na další významné těžební země, trh už patrně situaci nezvládne. Případný nedostatek ropy by podle analytiků banky mohl vést i k tomu, že by ropa byla na příděl. Zdaleka nejdůležitější je Saúdská Arábie, která je hlavním členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Jeffrey Currie, analytik Goldman Sachs:

„Trh už se s žádným dalším narušením dodávek (ropy) podle našeho názoru nevyrovná. Problémy v Libyi mohou potenciálně snížit až polovinu volných kapacit, které OPEC ještě má.“

Goldman Sachs už v roce 2005 správně předpověděla takzvaný superspike, tedy rychlý a velmi výrazný růst cen. Banka tehdy uvedla, že cena barelu se z tehdejších asi 50 dolarů dostane až na 120 dolarů. Ve skutečnosti se ale v červenci 2008 vyšplhala až nad 147 dolarů, kde se její růst zastavil. Stejně rychle pak začala cena i klesat, což urychlil částečně i fakt, že v následujících měsících globální ekonomika upadla do recese.

Drahá ropa = drahý benzin, zájezdy i zpomalení ekonomiky

Drahá ropa má řadu negativních dopadů. Motoristé si už mohli všimnout, že v souvislosti se současnými nepokoji v Libyi začaly růst ceny benzinu na čerpacích stanicích. A ze stejného důvodu zdražuje vše, co souvisí s cestováním. Zvýšení cen o 300 až 500 korun na osobu už oznámila cestovní kancelář Fischer - jedna z největších cestovek na českém trhu.

Nigel Gault, hlavní ekonom IHS Global Insight:

„Každých deset dolarů navíc zdraží benzin o 25 centů. Inflaci to pak zvýší o čtyři desetiny procenta. O pár desetin zpomalí celá ekonomika.“

„V době, kdy byly kalkulovány a připravovány zájezdy na letošní letní sezonu, byla cena ropy na světových trzích hluboko pod sto dolary. Raketový nárůst cen ropy se prostě musí promítnout do ceny, každá cestovní kancelář se musí chovat racionálně,“ uvedl mluvčí CK Fischer s tím, že pokud cestovky dlouhodobě prodávají zájezdy pod cenou, mohou zbankrotovat.

"Z aktuálního průzkumu mezi cestovními kancelářemi vyplývá, že k plošnému zdražení zájezdů kvůli zdražení ropy v tomto okamžiku zatím nedojde.
Prioritou je nyní zdárný prodej zájezdů na 'první chvíli' - tzv. first minute," uklidňuje turisty mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Jenže na konec prodejů zájezdů na první moment si se zdražením počká i Fischer. Nový ceník má začít platit až od března. Vztahovat se bude na letní zájezdy i na dovolené s odletem v březnu a dubnu. Zdražení se ale nedotkne klientů, kteří si už zájezdy zakoupili nebo mají závaznou rezervaci.