Heineken chce značku Radler jen pro sebe

Praha - Heineken podle Hospodářských novin žaluje další pivovary o slovo „Radler“, které označuje mix piva a limonády. Koncern má na něj totiž ochrannou známku. Jenže podle pivovarů a některých odborníků je radler pouze všeobecným označením pro celou kategorii nápojů.

Už v roce 2001 si označení radler nechal v ČR zaregistrovat krušovický pivovar, který později i s ochrannými známkami převzala skupina Heineken.

Zuzana Kosáková, mluvčí skupiny Heineken 

„Zaznamenali jsme několik případů neoprávněného využívání názvu Radler. S některými subjekty jsme dokonce byli nuceni zahájit soudní řízení.“

Logo pivovarnického řetězce Heineken
Zdroj: ISIFA/ Rex Features/Paul Brown

Radler už představilo několik (nejen) českých pivovarů

Radler pak začalo používat na etiketách několik podniků, například českobudějovický Pivovar Samson. Podle jeho mluvčího Michal Donatha je registrace samotného slova radler nešťastná. „Stejně jako by byla registrace ochranné známky Pivo nebo Voda, což je název, který odkazuje k celé kategorii nápojů, ne k jedné konkrétní značce,“ uvedl. Firma zažádala o registraci vlastní značky Samson Radler.

Podobně se k celé situaci staví i někteří odborníci. „Přijde mi to, jako by si někdo zaregistroval ochranné označení pro slovo ležák nebo pšeničné pivo,“ míní expert na ekonomiku pivovarů Tomáš Maier z České zemědělské univerzity v Praze.