Řecké volby nezabraly: Burzy klesají, euro oslabuje

Praha/Londýn – Ani vítězství stran podporujících záchranný program v řeckých parlamentních volbách nezmírnilo obavy investorů z dluhových problémů Španělska a Itálie. Evropské burzy se sice ráno vezly na vlně euforie, avšak ještě dopoledne otočily a do večera většinu zisků smazaly. Panevropský index FTSEurofirst 300 si podle předběžných výsledků připsal jen setinu procenta a uzavřel na 993,36 bodu. Užší index Euro Stoxx 50, který sleduje obchodování na burzách v eurozóně, odepsal 1,2 procenta a uzavřel na 2154,08 bodu.

Krach se nekoná - ale radost nepřichází. Evropská měna po čtyřech seancích růstu oslabila. Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,2566 USD a k jenu kleslo o 0,3 procenta na 99,17 JPY. „Z prudkého posílení přešlo euro během chvilky ve výrazný pád. Po řeckých volbách je tak kurz přesně tam, kdy byl krátce před jejich začátkem. Nic se nezměnilo,“ připomněl hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Obavy z dalšího vývoje v Evropě nejsou znát jen na trzích starého kontinentu, přenesly se i do zámoří. Americký index Dow Jones kolem 18:15 odepisoval 0,21 procenta a klesl na hodnotu 12 740,49 bodu. Širší index S&P 500 odepisoval 0,1 procenta na 1342 bodů, index Nasdaq Composite ale 0,4 procenta přidával a pohyboval se kolem 2885 bodů.

Vladimír Pikora:

„Prvotní opilost ze skvělého výsledku řeckých voleb brzo vyprchala a zbyla po ní jen kocovina. Tou si právě teď trhy procházejí. Evropa jede stále z vršku a namele si.“

Výsledky řeckých voleb sice zpočátku oživení na trhy opravdu přinesly. Pak ale přišlo vystřízlivění. Investoři podle některých odborníků nemají ani po volbách v Řecko důvěru. „Ekonomika (Řecka) klesá už pátý rok v řadě. Nezaměstnanost roste. A státní rozpočet je na tom po posledním zvýšení daní hůř než před ním. Bankovní sektor je na pokraji kolapsu a obyvatelstvo z něj houfně vybírá vklady. Opoziční strana SYRIZA si tedy může jen mnout ruce. Až budou příští předčasné volby, bude mít ještě více hlasů než dnes. Za těchto okolností by se jen hlupák preventivně nechystal na variantu, že stejně nakonec přijde SYRIZA a s ní přijde i drachma, a tedy znehodnocení úspor v bankách,“ upozornil Pikora.

Trhy děsí Španělsko i Itálie

Optimismu nepřidávají ani zprávy z dalších zadlužených zemí. „Hlavní problémy vidíme u zemí, jako jsou Španělsko, případně Itálie a z dalších pak Irsko,“ upozornila analytička francouzské banky Société Générale Lisa Foxová. Španělský premiér Mariano Rajoy se ale nad výsledky řeckých voleb rozplýval. „Je to velmi dobrá zpráva pro Evropskou unii a euro, ale taky pro Španělsko,“ prohlásil.

Jenže ve Španělsku to vře. Horníci kvůli škrtům vyšli do ulic. Před úřady práce stojí stále víc nezaměstnaných a tento týden španělské banky čeká audit, který má ukázat, že budou potřebovat dopumpovat kapitál ve výši až 70 miliard eur. Záchranný balík už má Madrid slíbený. Ten ale vystačí jen na sanaci bank. Rostou přitom obavy, že Španělsko už brzy ztratí schopnost půjčovat si na finančních trzích.

Obavy živí vysoké výnosy, které investoři požadují ze španělských dluhopisů. Výnos desetiletých dluhopisů španělské vlády se dnes vrátil nad hranici sedmi procent, která se obecně považuje za dlouhodobě neudržitelnou. „Vrátili jsme se k obavám o Španělsko a obecně k nedůvěře v eurozónu. Všichni mají na mysli otázku, na jaké úrovni už nebude možné výnosy španělských dluhopisů financovat,“ upozornil analytik makléřské společnosti Meeschaert Wealth Management Frédéric Rozier.

Ani Francie investory nepotěšila

K nejistotě trhů přispěly i francouzské parlamentní volby. Levice tam na celé čáře vyhrála. Znamená to rozkol v tom, jak Německo s Paříží doposud Evropu léčily. „Bude to boj s Německem, které chce dál šetřit, a prezidentem Hollandem, který nečekaně získal absolutní většinu. Povede to snad ke změně evropské politiky,“ komentoval situaci editor španělského listu El País Guillermo Altares.