Nakopnout ekonomiku pomůže podpora zeleného bydlení

Praha – Další státní podpora energeticky úsporného bydlení by výrazně přispěla k oživení české ekonomiky. 12miliardová investice by mohla zvýšit hrubý domácí produkt až o procento, tedy zhruba o 38 miliard korun. Vyplývá to ze studie, kterou si nechala zpracovat iniciativa Šance pro budovy. Na přípravě studie se podíleli přední čeští ekonomové Miroslav Zámečník a Luděk Niedermayer. Podle ministerstva financí by na podobné dotace mohl stát využít například peníze z prodeje emisních povolenek.

Přestavba rodinného domu tak, aby co nejlépe využíval energii, stojí statisíce. Peníze se ale podle odborníků vrátí v průměru během dvaceti let. Ekonomové krom toho připomínají, že investice do rekonstrukcí představují rychlý a efektivní způsob, jak podpořit české hospodářství, které zpomalily úspory i problémy eurozóny.

„Podpora energetických rekonstrukcí je zajímavá z hlediska poměrně rychlého efektu na ekonomické agregáty typu HDP, ale i daňový výnos nebo zaměstnanost a platby sociálního pojištění,“ podtrhl člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník.

Petr Holub, koordinátor iniciativy Šance pro budovy

„Pokud stát dá do dobře nakalibrovaného finančního programu určité prostředky, tak ty samé prostředky dostane zpět na dani z příjmu firem, na daních od zaměstnanců, na nevyplacených podporách v nezaměstnanosti a zároveň indukuje růst HDP až šestkrát vyšší, než kdyby ty samé peníze dal do státního rozpočtu na běžné výdaje.“

Investice do ekologicky šetrnějších budov v řádu miliard korun schvaluje i ministerstvo financí. „My to pokládáme za efektivní využití prostředků z emisních povolenek,“ poznamenal mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Investice do oprav domů mají z pohledu ekonomů i další výhody. Například stavební materiál se většinou vyrábí v Česku, a tak by se peníze nerozutekly za hranice a podpořily by i další obory. Ekonomové ale varují: Aby stát kýžených výsledků dosáhl, musí se program dobře připravit. „Stát většinou selhává v tom, aby tyto priority přetavil do konkrétního projektu, to znamená do konkrétních podmínek, do výše podpory a zejména do stability programů,“ upozornil ekonom a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Nidermayer.

To se potvrdilo naposledy minulý týden. Moravskoslezský kraj nabízel lidem příspěvek na ekologické kotle. Ti se ale báli, že stejně jako v předchozím kole bude zájem příliš velký a úředníci nebudou moct vyhovět všem. A tak někteří před hejtmanstvím i nocovali. „To znamená, že ta podpora je zbytečně velká. Stát mohl ušetřit a lidé by tu aktivitu, třeba ty kotle, to zateplování, prováděli stejně,“ soudí Niedermayer.

Úřad teď připravuje další vlnu dotací na září. O využití peněz z emisních povolenek by se mělo rozhodovat na vládě během léta.

Podpora zeleného bydlení tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod