Mezi štikami byznysu letos zabodovala strojírenská firma

Praha – Dalších osmnáct tuzemských firem se nově pyšní titulem Štika českého byznysu. Žebříček vycházející z databáze společnosti Coface Czech podle základních ekonomických ukazatelů identifikuje firmy, které jednoduše umí dělat byznys, a to napříč odvětvími. Absolutním vítězem se letos stal strojírenský podnik CNC Chomutov, umístili se ale i stavaři nebo potravináři.

Žebříček Štika českého byznysu je podle organizátorů soutěže unikátní tím, že po prvotní kvalifikaci v celkovém hodnocení nehraje žádnou roli velikost podniku, a na předních místech se tak mohou umístit i méně známé menší firmy. Hodnocení navíc není zároveň zatíženo žádnou individuální volbou, opírá se jen o objektivní ekonomické ukazatele.

Žebříček porovnává výsledky hospodaření firem, a to podle vlastního indexu. Ten hodnotí nárůst obratu, poměr zisku k vlastnímu kapitálu nebo míru zadluženosti. „Chceme poukázat na to, že kromě robustních a velkých firem máme i malé firmy, které mohou být zdravé, a jak jsem říkal, dravé,“ uvedl zakladatel a organizátor akce Martin Růžička ze společnosti Coface Czech.

Eva Svobodová, generální ředitelka asociace malých a středních podniků a živnostníků

„Štika je nejznámější dravá ryba vyskytující se ve většině našich revírů. Dorůstá poměrně velkých rozměrů, rychle roste a je schopna lovit i značně velkou kořist. A takové jsou i Štiky českého byznysu, v naprosté většině malé a střední podniky, chytré, rychlé, pružné, dravé a úspěšné.“

Velikost firmy tak nehraje roli. Hlavní je ukázat, kterým společnostem můžou jejich zákazníci věřit, na koho se můžou spolehnout. „Nás zajímají lidé, kteří dokážou nacházet pozitivní způsob, jak překlenout krátkodobé nebo střednědobé problémy,“ připomněla porotkyně Štiky českého byznysu Helena Kohoutová.

K realitě českého podnikání ale patří i překážky, které stojí tuzemským firmám v cestě. Většinou jde o silnou konkurenci nebo složité papírování. „Administrativa je velký problém, je to dost rozbujené,“ poznamenal Jan Sedláček ze společnosti CNC Chomutov, která v letos v klání zvítězila.

Velkým aktuálním problémem řady českých firem je neschopnost splácet úvěry. Loni vyhlásilo bankrot přes dva tisíce společností. O rok dřív přitom jen patnáct stovek. Většinou jde o firmy s velkým obratem, ale minimálním vlastním a základním kapitálem.

Štika českého byznysu zná své vítěze (zdroj: ČT24)