Martin Roman: Cena elektřiny už jen poroste

Praha – Cena výroby elektřiny v Česku není důležitá. Koncový zákazník za ni zaplatí stejně, ať jsme ji schopni vyrobit levně nebo draze. A v příštích letech budou Češi platit čím dál více. Ne příliš optimistické zprávy prozradil v rozhovoru pro Českou televizi generální ředitel českého energetického gigantu ČEZ Martin Roman, o jehož odchodu z čela společnosti se spekuluje s každou změnou vlády a který slouží už šestému premiérovi.

Hned na začátku rozhovoru Martin Roman ujistil, že se stará o majetek akcionářů, z velké části tedy i státu, jak to nejlépe umí. „ČEZ je dneska nejziskovější evropskou energetikou a za posledních pět let jsme odvedli do státního rozpočtu na daních a dividendách a zpětném odkupu 230 miliard korun,“ podepírá svoje tvrzení. A ač jsou zisky polostátního gigantu nižší, než bývaly, Roman si stojí na svém. ČEZu se podařilo zhodnotit fungování v krizových letech mnohem lépe než například EDF nebo E.ONu.

Vyrábět můžeme draze, Češi zaplatí za energii stejně

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Cena elektřiny pro koncového uživatele podle Romana příliš na ceně výroby nezávisí. Náklady totiž srovná to, co k nim přidá regulátor. Navíc se konečná cena energie utváří až na burze, a srovnává se tak v celé Evropě. „Cena u nás bude vždycky úplně stejná, jako je v Německu a je i ve Francii, protože to je propojený systém. Cena elektřiny v současné době poroste kvůli jednomu jedinému fenoménu – a ten se jmenuje obnovitelné zdroje. V Německu v tomto roce již platí zákazníci více za příspěvek na obnovitelné zdroje než za samotnou elektřinu,“ vysvětluje šéf ČEZu.

Ve všem má prsty nařízení Bruselu. Evropská unie chce totiž do roku 2020 vytvářet pětinu energie z obnovitelných zdrojů. Česko má potom za úkol vyrábět například z vodních, solárních či jiných zdrojů 13 procent energie. „Já si myslím, že to rozhodnutí Bruselu bude znamenat bezpochyby významné zhoršení evropské konkurenceschopnosti,“ říká Roman. Zároveň ale dodává, že jedinou investicí v oblasti výrobních zdrojů elektřiny, u které má dnes investor jistotu, že mu navrátí peníze zpátky, je investice do obnovitelných zdrojů.

Martin Roman úspěšně vede jednu z největších firem v zemi už sedm let. Předtím, než se postavil do čela ČEZu, absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a studijní pobyty na universitách ve Švýcarsku a v Německu. Kariéru začal v roce 1992 jako vedoucí prodeje u české pobočky německého výrobce bramborových lupínků. Pak už ho ale čekaly jen nejvyšší posty. Pět let řídil strojírenskou firmu Janka Radotín a poté šéfoval po stejnou dobu plzeňské Škodovce. Od roku 2004 je generálním ředitelem a předsedou představenstva polostátního energetického gigantu ČEZ.