Oprava nádraží by stála osm miliard, dráhy letos dají 122 milionů

Praha - Opravy nádraží letos České dráhy vyjde na 122 milionů korun. Pokud by ale měl dopravce opravit všech asi 1 200 výpravních budov, potřeboval by na to podle svého mluvčího Petra Šťáhlavského kolem osmi miliard korun.

Dráhy kromě velkých oprav vynaloží další peníze na provoz a běžnou údržbu budov. Za údržbu všech přibližně 7 000 objektů vlastněných drahami ročně ČD utratí kolem jedné miliardy korun, dodal Šťáhlavský. Řada těchto budov přitom už neslouží původnímu účelu a dráhy se je pokoušejí odprodat. Celkem jde o 4 500 nepotřebných budov a 14 000 pozemků. Jsou mezi nimi zejména nepotřebné sklady, vodárny a garáže.

Aktuálně pokračují rozsáhlejší rekonstrukce nádražních budov v Ústí nad Labem, Karlových Varech, Havlíčkově Brodě, v Kuřimi a Břeclavi. Nově rekonstruovaná budova plzeňského hlavního nádraží se pro veřejnost slavnostně otevřela dnes.

Závěrečná fáze oprav čeká i na hlavní nádraží v Praze. Po loňském dokončení přestavby hlavní haly na nákupní galerii ještě zbývá opravit historickou budovu s Fantovou kávarnou. Opravy by mohly začít na podzim, kdy by měla být schválena všechna povolení. Rekonstrukce by měla trvat od 18 měsíců do dvou let.

Vydáno pod