Do Barmy se vrací Coca Cola. Po šedesáti letech

Neipyijto – Barma se v poslední době snaží nalákat firmy z celého světa – v zemi polevila diktatura a snaží se zavádět demokratické reformy. Spojené státy, Evropská unie a další uvolňují sankce, které na tamní režim uvalily, což láká celou řadu investorů. Jedním z projevů politického uvolnění může být i návrat Coca Coly na barmský trh. Slavný americký nápoj se v zemi nesměl prodávat šedesát let.

Šanci proniknout do Barmy si ale nechtějí nechat ujít ani další. A to je signál, že se země pomalu otevírá světu. Lídři firem doufají, že díky Su Ťij Barma znovu naváže spojení s vnějším světovým trhem. Země má obrovský potenciál pro cestovní ruch a hlavně těžařský průmysl.

„Jsme v procesu posuzování tohoto trhu, ale vzhledem k tomu, že Barma má hodně přírodních zdrojů a velké zásoby plynu, není na co čekat. Světové firmy mají zájem tady podnikat,“ říká Visal Leng, generální ředitel GE Oil & Gas.

Představitelka barmské opozice Su Ťij na konferenci Mezinárodní organizace práce v Ženevě vyzvala přítomné k návštěvě Barmy. Požádala je také o injekci do tamního hospodářství a zrušení sankcí vůči zemi. „Ráda bych požádala o pomoc a investice, které přispějí k posílení svobody a ekonomickému pokroku,“ prohlásila.

Slabinou Barmy jsou zaostalá infrastruktura či neexistující bankovní systém

Jenže v zemi zdaleka ne všechno funguje tak, jak má. Největší slabinou jsou především zaostalá infrastruktura, téměř neexistující bankovnictví nebo časté etnické střety. Velmi nízká je také penetrace internetu.

„Myslím, že nejdůležitější bude, aby potencionální investoři pochopili, jak špatně na tom byla zdejší ekonomika v posledních padesáti letech. Dodnes je v Barmě připojeno k internetu sotva sto tisíc lidí. To je vzhledem k celkové populaci – přes 60 milionů obyvatel – hrozně málo,“ vysvětluje Hans Vriens, manažer Vriens & Partners.

Místní podnikatelé nicméně už začali s budováním hotelů. V plném proudu je i výstavba vnitrostátní železniční sítě a několika plynovodů a vodních elektráren, které země buduje společně s Čínou.

Barmská ekonomika ožívá díky Su Ťij (zdroj: ČT24)