Fed znovu podpoří ekonomiku, usnadní financování firem

Washington/New York - Americká centrální banka (Fed) znovu podpoří ekonomiku, která ztrácí dosavadní dynamiku. Měnový výbor Fedu po dvoudenním jednání rozhodl, že o šest měsíců až do konce letošního roku prodlouží takzvanou operaci twist. Jejím smyslem je srazit úroky na vzdálenějším konci výnosové křivky, a tím usnadnit refinancování hypoték a financování podniků.

V rámci twist operace Fed prodává krátkodobé dluhopisy, aby mohl nakoupit dluhopisy dlouhodobé. „Účelem je co nejvíc snížit dlouhodobé úrokové sazby, protože na nich v ekonomice záleží víc než na krátkodobých,“ vysvětlil analytik společnosti Next Finance Martin Prokop.

K schopnosti twist operace rozhýbat ekonomiku je ale skeptický. „Dlouhodobé úrokové sazby jsou v USA už tak nízko, že kdo jich chtěl využít (a třeba vzít si úvěr), už tak učinil. Operace twist je jako poslat vaši tchyni na plastickou operaci: neuškodí, taky ale nepomůže,“ dodal Prokop. Twist operace podle něj povede jen k mírnému posílení dolaru.

Joseph Trevisani, analytik makléřské společnosti Woodcliff Lake

„Rozhodnutí Fedu prodloužit operaci twist je konzervativní a ostražité. Centrální banka nám tím signalizuje obavy o budoucnost ekonomiky, a to jak americké, tak evropské. Zároveň ale nechce současnou situaci zhoršovat tím, že by příliš oslabila dolar.“

Fed zavedl operaci twist loni v září, kdy sdělil, že na tento program postupně vynaloží až 400 miliard dolarů (asi osm bilionů korun). Program měl skončit na konci června. Nyní chce banka na stejné účely vynaložit dalších až 267 miliard dolarů (asi 5,3 bilionu korun).

Základní úrokovou sazbu Fed nechal podle očekávání beze změny. Znamená to, že zůstává na historickém minimu v pásmu nula až 0,25 procenta, kde ji centrální banka drží od konce roku 2008. Tehdy musel Fed rychle reagovat na hrozící kolaps globálního finančního systému kvůli pádu obří investiční banky Lehman Brothers.

Fed
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Budoucí kroky Fedu budou do určité míry záviset i na tom, jak se vyvine dluhová krize v eurozóně. Šéf Fedu Ben Bernanke řekl, že Fed s výrazným zhoršením krize v eurozóně už nepočítá, pokud ale bude třeba, Fed má stále dost možností, jak ekonomiku podpořit. Bernanke také řekl, že Evropa má dostatečné zdroje na to, aby svou krizi vyřešila.  

Fed je připraven s Evropany spolupracovat, pokud to bude konstruktivní spolupráce. Bernanke uvedl, že nelze úplně vyloučit ani další kvantitativní uvolňování, při němž už by Fed do ekonomiky napumpoval nové peníze. Evropa je podle Bernankeho také z části zodpovědná za to, že se americké ekonomice nedaří.

Hrubý domácí produkt Spojených států v prvním čtvrtletí vzrostl o 2,2 procenta. Za celý letošní rok by si americká ekonomika mohla podle odhadů Fedu polepšit o 3 procenta. Americké vládě i Fedu ale stále přidělává starosti vysoká nezaměstnanost. Ta v květnu dosáhla 8,2 procenta, oproti předchozímu měsíci klesla jen o desetinu. S pomalým poklesem počtu lidí bez práce počítá Fed i nadále.

FED bude dál podporovat domácí ekonomiku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod