EU nebude v příštím roce podporovat zábavu

Brusel - Brusel po roce 2013 až na výjimky nepočítá s finanční podporou na cyklostezky, aquaparky nebo kulturní akce. Podle strategie na nové rozpočtové období prý unijní peníze půjdou jen na projekty, které jednoznačně přispívají k tvorbě nových pracovních míst nebo podporují rozvoj regionu. Napsaly to Hospodářské noviny.

Úředníci prý přišli i s radikálním plánem, peníze na podporu kultury a cestovního ruchu by se měly přestat vyplácet úplně. To ale narazilo na straně členských států. Rýsuje se kompromis svázaný přísnými pravidly. „Teď to vypadá, že cestovní ruch a kultura budou moci být financované, ale jenom za podmínky, že jsou součástí nějaké širší strategie rozvoje území. Platí, že to nemohou být izolované věci,“ vysvětlil náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

Brusel ve stávajícím období na kulturní projekty a podporu cestovního ruchu v Česku vyčlenil více než třiadvacet miliard korun. Většina z toho už je vyčerpaná, ale nekoncepčně. O stamilionových sumách totiž rozhodují politici, kteří často myslí na své domovské město. „V tomto období byla relativně větší svoboda, ne všechno muselo přispívat k růstu a zaměstnanosti, teď je změna, že všechno bude muset být v souladu s novou hospodářskou strategií EU,“ dodal Braun.

Nová strategie upřednostňuje podporu zaměstnanosti, konkurenceschopnost nebo vědu a výzkum. O prioritách mají ministři členských zemí podle Hospodářských novin konkrétně rozhodnout už příští úterý.

Konec evropských miliard na zábavu (zdroj: ČT24)

Dotace až v říjnu?

Proplácení evropských dotací nebude obnoveno dříve než na podzim, napsal deník Insider. A to navzdory tomu, že úředníci ministerstva financí obhajovali v Lucemburku způsob, jak se v Česku rozdělování evropských peněz kontroluje. V květnové zprávě Evropského účetního dvora, o které náměstek ministra financí Matej tvrdil, že není definitivní, tak zůstane vyjádření o tom, že Česko systematicky upravuje audity.