Úroky španělských dluhopisů stouply na patnáctileté maximum

Madrid – Díky velkému zájmu prodalo Španělsko v aukci státní dluhopisy se středně dlouhou dobou splatnosti za 2,2 miliardy eur (56,3 miliardy korun), což výrazně předčilo veškerá očekávání Španělů. Úroky z dluhopisů prudce rostly a u pětiletých dluhopisů stouply na 6,072 procenta, tedy nejvýše za 15 let. Španělská vláda by měla dnes zveřejnit výsledky auditu španělských bank, který určí, kolik peněz si Španělsko půjčí od eurozóny na záchranu bankovního sektoru. Slíbeno má až 100 miliard eur (2,6 bilionu Kč).

Španělské ministerstvo financí prodalo dvouleté dluhopisy za 700 milionů eur, tříleté za 918 milionů eur a pětileté za 602 milionů eur. Cílem vlády bylo prodat dluhopisy až za dvě miliardy eur. Poptávka byla ve srovnání s nabídkou tří až čtyřnásobná a poměr poptávky k nabídce rostl ve srovnání s poslední aukcí u všech třech typů dluhopisů. „Chceme zdůraznit, že poptávka je velká i přes současnou situaci na trzích,“ uvedl zdroj ze španělského ministerstva financí. Aukce tak potvrdila, že Španělsko je stále schopné si půjčovat na mezinárodních trzích.

Průměrný výnos u dvouletých dluhopisů se ve srovnání s březnovou aukcí více než zdvojnásobil na 4,706 procenta. U tříletých dluhopisů vzrostl na 5,457 procenta a u pětiletých dluhopisů dosáhl úrok rekordních 6,072 procenta. Na sekundárním trhu, kde se volně obchoduje s dluhopisy, naopak výnosy španělských dluhopisů klesaly. Výnos desetiletých dluhopisů se snížil na 6,61 procenta a pokračoval tak v propadu pod rizikovou hranicí sedmi procent. Výnos desetiletých dluhopisů je měřítkem udržitelnosti dluhové obsluhy, a když se nad hranicí sedmi procent usadily výnosy státních dluhopisů Řecka, Irska a Portugalska, byly tyto země nuceny požádat o finanční pomoc.

  • Španělská ekonomika se potýká již podruhé za poslední tři roky s recesí.
  • Eurozóna přislíbila Španělsku až 100 miliard eur na záchranu bankovního sektoru.
  • Dnes by měla španělská vláda zveřejnit výsledky auditu bank, který určí konkrétní výši půjčky.

Prudký nárůst výnosů ze španělských dluhopisů je v ostrém kontrastu s výsledky prodejů francouzských dluhopisů se splatností v roce 2014, jejichž výnosy dosáhly naopak poměrně nízkých výsledků. Úrok tohoto typu francouzských dluhopisů byl 0,54 procenta, zatímco u španělských dvouletých dluhopisů to bylo 4,706 procenta. To dokazuje, že investoři dávají přednost méně riskantním dluhopisům.

Španělsko obstálo na finančních trzích (zdroj: ČT24)

Madrid si musí důvěru trhů udržet, aby mohl splácet dluh

„Cena, kterou Španělsko v tuto chvíli platí za svůj dluh je dlouhodobě neudržitelná, takže něco se stát musí, musí přijít důvěra investorů,“ varuje analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Proto se Španělé bezpodmínečně musí pustit do řešení svého největšího problému, tedy stagnující ekonomiky. Bez rostoucí ekonomiky totiž země nedokáže splácet své gigantické dluhy, které jen letos přesahují 130 miliard eur. „Dokud Španělsko dokáže zavádět reformy, které už jsou v běhu, nebudeme potřebovat mezinárodní pomoc,“ řekl španělský ministr financí Cristobal Montoro. Jenže většině Španělů se reformy nelíbí. Včera kvůli nim vyšli i do ulic Madridu.

Charita ve Španělsku má víc práce, chudých přibývá (zdroj: ČT24)