Banky míří na vesnice, zavedou mobilní pobočky

Bernartice - Pod heslem když to mají klienti daleko k nám, přijedeme za nimi, míří banky do malých měst a vesnic. Několik peněžních domů vsadilo na mobilní pobočky, které lidem ušetří desítky kilometrů a hodiny času. Mezi nejžádanější služby mobilních poboček patří transakční služby a výběry z bankomatů.

Pojízdnou banku můžou využívat zatím jen Jihočeši.  Od podzimu bude banka dojíždět i na Moravu. „V kamenné pobočce nám klesaly počty klientů, tak jsme se rozhodli optimalizovat, službu jsme ale chtěli zachovat,“ uvedl důvody pro zavedení mobilní pobočky ředitel České spořitelny pro oblast Prácheňsko Pavel Mareš. Za první dva měsíce přišlo k přepážkám v Bernarticích a Bavorově 650 lidí, do budoucna banka počítá až s 33 000 zákazníky.

Mobilní pobočky bank na jihu Čech (zdroj: ČT24)

Pobočky na čtyřech kolech mají stejné, ne-li lepší zabezpečení jako ty kamenné. Žádné limity nejsou ani pro výběry z bankomatů, peníze finanční domy doplňují každý den. Mobilní banka zabírá prostor kolem deseti metrů čtverečních a zvládne obsloužit dva lidi najednou. Lidé si občas stěžují, že ostatní musí čekat venku, většina zákazníků ale novinku uvítala. Využijí ji hlavně lidé, kteří nejezdí do krajských měst. To jsou především senioři, ale i lidé pracující v malých obcích, dohromady jde až o 40 procent obyvatel jihočeských vesnic a městeček.

Banku na čtyřech kolech do terénu vyslala i GE Money Bank, zatím také jen do šesti jihočeských obcí. „Samozřejmě někteří už našimi zákazníky jsou a taky očekávám, že budeme mít ještě asi o tisíc klientů víc,“ přiblížil očekávání banky její ředitel distribuce Christopher Glaser.