Moody's snížila rating patnácti globálním bankám

Londýn - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service podle očekávání snížila rating patnácti globálním bankám. Jsou mezi nimi takové banky jako britská Barclays, americká Bank of America nebo německá Deutsche Bank. Agentura uvedla, že banky jsou vystaveny vnějšímu tlaku a riziku ztrát ze svých aktivit na nestabilních kapitálových trzích.

Patnáct bank a finančních domů se dočkalo od ratingové agentury Moody's snížení úvěrového ratingu. Mezi bankami jsou taková jména jako britská Royal Bank of Scotland, Barclays a HSBC. Z amerických bank byl rating snížen Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs a JPMorgan. „Všechny postižené banky jsou vystaveny vnějšímu tlaku a riziku ztrát,“ parafrázoval rozhodnutí agentury Greg Bauer. 

Nejvíce klesl rating Credit Suisse

Mezi zmíněnými bankami byl rating snížen i bankám Credit Suisse, UBS, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, Deutsche Bank, Royal Bank of Canada and Morgan Stanley. Některým bankám byl zhoršen výhled, což je varování, že by jejich rating mohl být snížen později znovu. Credit Suisse zhoršila agentura rating o tři stupně, deseti bankám o dva stupně a zbývajícím o jeden.

Credit Suisse
Zdroj: ALESSANDRO DELLA BELLA/ČTK/AP Photo

Agentura Moody's oznámila už před několika měsíci, že revizi ratingu hlavních světových bank provede. „Vedla ji k tomu změna situace v důsledku nejprve finanční krize ve Spojených státech, teď dluhové krize v Evropě, a to, jak tato krize ovlivnila úvěrovou kvalitu bank,“ říká analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Moody's rozdělila banky do tří kategorií. Nejlépe se umístily JPMorgan, HSBC a Royal Bank of Canada. Tyto banky mají podle Moody's stabilní podnikání, které je schopné vyrovnat jejich ztráty na trzích. Třeba JPMorgan má silnou základnu spotřebitelských vkladů, poskytuje půjčky a kreditní karty a má i aktivity v oblasti správy majetku. Těmto bankám se také podařilo omezit jejich napojení na rizikový dluh evropských zemí. I když byl jejich rating snížen, stále zůstává nejvyšší ze všech 15 bank.

Druhá skupina zahrnuje Goldman Sachs Group, Deutsche Bank a Credit Suisse. Tyto banky podle Moody's velmi spoléhají na své aktivity na trhu, některým z nich se ale daří řídit rizika efektivně.

Nejslabší banky - BoA, Citigroup, Morgan Stanley a RBS

Třetí skupinu tvoří nejslabší banky, mezi nimi Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley a Royal Bank of Scotland. Tyto banky buď měly problémy v oblasti řízení rizik, nebo mají historii vysoké nestability. Některé z nich sice uskutečnily změny obchodní strategie, transformace však ještě neskončila a její úspěšnost tak nebyla ještě plně ověřena.

„Některým bankám byl snížen rating už jinými ratingovými agenturami. A teď přišla na řadu Moody's, od které se to očekávalo. Myslím si, že teď jsou lidé k těmto krokům trochu více imunní,“ myslí si ředitel ICAP Equities Kenneth Polcari.

Snížení ratingu nebylo překvapením

Dopady na finanční trhy po snížení ratingu bank ale nemusejí být nijak výrazné. Moody's totiž už v únoru signalizovala snížení ratingu řadě z těchto bank. Pro banky to ale nyní znamená, že se jim pravděpodobně zvýší provozní náklady, neboť je pravděpodobné, že budou muset zvýšit takzvaný kolaterál, tedy zajištění za úvěry od protistran. 

Počátkem června pak agentura snížila rating celkem šesti bank z Německa a tří z Rakouska. Rating Erste Group Bank, která v tuzemsku vlastní Českou spořitelnu, klesl hned o dva stupně na známku A3.