Ekonomická situace střední Evropy očima Juraje Kotiana

Praha - Českou republiku, na rozdíl od jejích východních sousedů, čeká tento rok pokles ekonomiky. Komu se daří nejlépe a kdo naopak hasí problémy. Do čeho se vyplatí investovat a od čeho dát ruce pryč. Na klíčové informace, týkající se vlivu krize eurozóny na středoevropskou ekonomiku, se ptala Jana Erbenová hlavního analytika pro střední a východní Evropu Erste Group Juraje Kotiana.

V čem tkví problémy střední Evropy

Střední a východní Evropa poměrně dost závisí na tom, co se děje v západní Evropě, a je i dost zasáhnutá tím, jak se lídři zemí eurozóny snaží hledat určitou identitu eurozóny, na jakém základě funguje, jak bude fungovat do budoucna. Momentálně je na trhu dost velká nejistota, což negativně ovlivňuje region střední a východní Evropy.

Jaká ekonomika má momentálně vítr v zádech

Nejvíc se daří polské ekonomice, a to díky tomu, že je nejvíce uzavřená. Nezávisí tolik na zahraniční poptávce. Následuje ji pak Slovensko, které momentálně čerpá z investic do automobilového průmyslu, které proběhly v posledních letech.

Česku se v tomto ohledu tolik nedaří. Vliv na to má rychlejší začátek konsolidování veřejných financí. Kvůli nejistotě se taky víc šetří, což ekonomiku brzdí. Například na Slovensko by zpomalení mělo dopadnout v roce 2013. V tomto roce čeká podle Kotiana tuzemskou ekonomiku propad na úrovni 0,7 procenta, příští rok by měla naopak mírně růst.

Rozhovor s Jurajem Kotianem (zdroj: ČT24)

Co Kotian radí investorům

  • Nejméně rizikové jsou investice do českých dluhopisů, které také nabízejí nejnižší výnos.
  • Slovenské dluhopisy jsou také málo závislé na zahraničním financování, jsou tudíž, stejně jako ty české, málo rizikové.
  • Na krátkodobé zhodnocení jsou zajímavé maďarské dluhopisy, kde by výnosy měly klesnout z osmi na sedm procent.
  • Nejvíc vybalancovaná investice je do polských dluhopisů, které nabízejí velmi zajímavý výnos a polský zlotý by měl v dlouhodobém horizontu posilovat.

Česká koruna nadále bezpečným přístavem?

„Česká koruna patří mezi nejspolehlivější měny v regionu, poměrně dost málo reaguje na případné otřesy na finančních trzích. Je to dané tím, že česká ekonomika je poměrně dost málo závislá na zahraničním financování. My očekáváme, že za rok by měla být na úrovni 24,30,“ tvrdí Kotian.

Má střední Evropa investorům stále co nabídnout?

Ano, vždy se najde země, která by byla investorsky přitažlivá. Momentálně tuto pozici zastává Poslko. Největší příliv kapitálu přichází přes evropské fondy, přes nákup státních dluhopisů. Polsko, které velmi úspěšně umístilo několik eurobondů na zahraničních trzích od začátku tohoto roku, stejně tak držba polských dluhopisů v lokální měně, je na svém historickém maximu.

Vydáno pod