Výjimky z jednotné sazby DPH - prostor pro nekalou soutěž

Praha – Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) by Česko mohlo zavést jednotnou sazbu daně z přidané hodnoty už od ledna příštího roku. Do té doby je ale potřeba vyřešit celou řadu zmatků a zabránit tomu, aby si výrobci uměle přesouvali své zboží do nižší sazby třeba tím, že je jinak zabalí nebo pojmenují. Několik výjimek, které budou mít nižší – 10 procentní sazbu daně, totiž podle představ koalice zůstane. Mělo by jít třeba o zeleninu, brambory, mléko, chléb, ryby, dětskou výživu nebo potraviny pro diabetiky.

Ekonomové varují: Výjimek s nižší sazbou DPH by mělo být co nejméně (nejlépe žádné), jinak je budou výrobci a prodejci potravin zneužívat k tomu, aby si na trhu pořídili nekalou konkurenční výhodu. „Čím méně výjimek a čím jednotnější strategie je, tím lépe se bojuje proti korupčnímu chování,“ zdůraznil v Interview ČT24 ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Michal Mejstřík.

Toho, že prodejci a výrobci budou vyšší sazbu daně obcházet, se obávají i sami koaliční politici. „Kdybych chtěl navádět, tak řeknu, zabalte čtyři dalamánky do jednoho pytlíku a prohlaste to za chleba,“ uvedl příklad Drábek. Největší zmatky se dají čekat u potravin pro diabetiky – za ty se totiž dá schovat spousta výrobků. U mnoha komodit pak zkomplikuje určování výše daně i to, že není zcela jasné, do které kategorie je zařadit.

Typickým příklad je třeba meloun. Pro spotřebitele a úředníky je to ovoce, ve skutečnosti je to ale zelenina, stejně jako tykev nebo dýně. „Jsou přechodné druhy, které se pěstují jako zelenina, ale prodávají jako ovoce. Třeba melouny, tykve, nebo jahody,“ podotkl ředitel botanické zahrady Karlovy univerzity Ladislav Palata. Podle ministra Drábka by mělo ve sporných situacích rozhodnout zařazení komodity v celním sazebníku. Třeba na již zmíněný melouny by se tak vztahovala vyšší sazba daně.

Ovocnáři chtějí stejnou sazbu na ovoce i zeleninu

Na zadní se staví také ovocnáři. Tvrdí, že po celé Evropské unii se z pohledu daní hází ovoce a zelenina do jednoho pytle. Podle koaličního návrhu by ale v Česku mělo mít každé jinou sazbu daně. „Považujeme to za nepochopitelný a nesystémový krok,“ upozornil předseda ovocnářské unie Martin Ludvík.

Ovocnáři se bojí o své příjmy. Se zvýšením sazby daně na ovoce, a tedy i jeho ceny, se dá čekat propad spotřeby. Proto se kvůli tomuto rozhodnutí vlády hodlají bránit na půdě Evropské unie. Věří, že tam najdou zastání. Evropská unie totiž milionovými dotacemi podporuje třeba projekt Ovoce do škol, pokles spotřeby ovoce by se jí tak nemusel líbit. Koalice ale zatím hrozbám odolává, další rozšiřování seznamu výjimek je podle ní vyloučené.

Sjednocením sazby DPH chce koalice pokrýt náklady na důchodovou reformu. Zvýšení nižší sazby by mělo vynést zhruba 58 miliard korun. To by mělo stačit nejen na krytí nákladů, ale i na kompenzace očekávaného zdražení potravin, tepla a dalších komodit pro sociálně slabé a rodiny s dětmi.

Jablka
Zdroj: ČT24