Průzkum: Češi si neodpočinou ani o dovolené

Praha - Celkem dvě třetiny Čechů zůstávají díky rychlému internetu a chytrým telefonům v kontaktu s prací i během letní dovolené. Na 11 procent zaměstnanců si nevybírá ani jeden týden volna v celku. Nejběžnější délkou dovolené zůstávají dva týdny, které volí 49 procent lidí. Vyplývá to z šetření, které uspořádal portál Jobs.cz mezi 1 335 svými uživateli

Šetření ukazuje poměrně výrazné rozdíly ve způsobu výběru hlavní dovolené v české populaci. Zatímco na jedné straně 11 procent respondentů uvádí, že si v létě vybírají i více než tři souvislé týdny volna, na straně druhé stejný podíl lidí není ochoten či schopen opustit zaměstnání ani na jeden jediný týden a dovolenou si vybírá pouze v krátkých několikadenních úsecích.

Na 16 procent oslovených si většinou vybírá přesně týden volna. Zbylých 13 procent tvrdí, že jejich hlavní dovolená trvá mezi dvěma až třemi týdny. „Masové rozšíření mobilních  telefonů již dříve proměnilo způsob trávení dovolené. Většina lidí je už celkem dlouho zvyklá na to, že jim kolegové nebo obchodní partneři mohou v pracovních záležitostech zavolat v podstatě kdykoliv,“ uvedl Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která Jobs.cz provozuje.

S rychlým internetem jsme stále online

Nástup rychlého mobilního datového spojení podle něj dosavadní trend posouvá ještě dále. „Mnozí Češi si zvykli mít neustále synchronizovanou mailovou schránku v telefonu, a to i během pobytu mimo ČR,“ doplnil Dombrovský.

Chytrý telefon
Zdroj: ČT24

Tento trend se podle něj pravděpodobně v dohledné době nezmění. Pracovní a soukromá rovina života je u velkého množství lidí čím dál tím propojenější. „Smyslem dovolených je mimo jiné načerpání sil do dalšího období. Je proto i v zájmu firem, aby si jejich zaměstnanci volno skutečně užili,“ dodal Dombrovský.