ČEZ kvůli sporu s Bruselem prodá jednu z uhelných elektráren

Praha - Vyšetřování, které vedla Evropská komise (EK) s energetickou společností ČEZ kvůli podezření z omezování konkurence, nakonec bude ukončeno dohodou o narovnání. Český energetický gigant se zavázal prodat jednu ze svých uhelných elektráren. Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže si firma sama může zvolit, zda prodá elektrárnu Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 nebo Dětmarovice.

Tyto závazky by podle komise mohly řešit obavy, které Brusel má. Procedurální kroky ve vyšetřování však budou ještě pokračovat. „Tyto závazky budou testovány trhem. V závislosti na tomto tržním testu může komise tyto závazky učinit pro ČEZ právně závaznými,“ dodala komise. 

Vyšetřování ČEZu zahájila komise v červenci 2011 kvůli podezření z omezování rivalů na českém velkoobchodním trhu s elektřinou. Brusel podezříval ČEZ z toho, že shromažďoval kapacity v přenosové síti, aby zabránil vstupu konkurenční společnosti na trh. Pokud by Brusel shledal českou firmou vinnou, hrozila by jí pokuta v řádu desítek miliard korun a nebo prodej části majetku.

Sídlo ČEZu
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Dohoda s EK je podle člena představenstva a ředitele divize strategie ČEZ Pavla Cyraniho už předjednaná a bude dobrým řešením, které je v souladu s dlouhodobou strategií energetické společnosti. „Zároveň nás ušetří dlouholetého šetření a případně i soudních sporů,“ prohlásil.

Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance

„ČEZ již dříve zvažoval prodej elektráren Počerady a Chvaletice a v podstatě se domnívám, že práve tímhle způsobem bude řešit ten požadavek Evropské komise.“

Podle Kříže podmínky narovnání uspokojují obě strany. Navíc prodej některých elektráren je v souladu se strategií ČEZu provozovat v budoucnosti pouze modernizované uhelné elektrárny a současně jde z pohledu EK o žádoucí zvýšení konkurence na trhu. ČEZ přitom už koncem května oficiálně oznámil, že uvažuje o prodeji elektráren Počerady a Chvaletice. Zájem o ně již dříve projevily společnosti Czech Coal a EPH. Do obou elektráren je třeba investovat, aby do roku 2016 splnily nové emisní limity.

Ředitel divize obchod Skupiny ČEZ Alan Svoboda upozornil, že šetření EK už bylo ukončeno a po oficiálním předložení předjednané dohody o narovnání bude následovat tzv. veřejný test, ve kterém se účastníci trhu mohou vyjádřit k návrhu opatření. Návrh poté musí schválit EK. „Přestože neformálně de facto došlo ke shodě, tak formální procedura nemůže být vynechána,“ podotkl.

Komisaři podnikli razii v ČEZu už v roce 2009

Evropská komise pojala podezření z omezování konkurence už v roce 2009, kdy inspektoři komise provedli v sídle ČEZu razii. Ta se přitom týkala i společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH). „Touto dohodou definitivně končí šetření EK, které začalo prohlídkou kanceláří společnosti ČEZ v roce 2009 a pokračovalo zproštěním od většiny podezření v roce 2011,“ uvedl Kříž.

Vydáno pod