Finance bude mít v Řecku na starosti Stournaras

Atény - Novým řeckým ministrem financí bude jmenován pětapadesátiletý ekonom Jannis Stournaras. Oznámil to dnes úřad řeckého premiéra. „Premiér Antonis Samaras se rozhodl jmenovat profesora ekonomie Aténské univerzity a ředitele (ekonomického institutu) IOBE Jannise Sturnarase ministrem financí,“ uvádí se v prohlášení zveřejněném úřadem premiéra. Stournaras byl členem týmu, který vyjednával vstup Řecka do eurozóny.

Rapanos se vzdal funkce

Nominovaný řecký ministr financí Vasilis Rapanos se v pondělí vzdal nabízené funkce ze zdravotních důvodů. Pětašedesátiletý Rapanos byl hospitalizován před složením přísahy minulý pátek s akutními bolestmi žaludku. Stournaras byl členem týmu, který vyjednával vstup Řecka do eurozóny. Podle zdrojů s jmenováním Stournarase souhlasí všechny strany vládní koalice.

Nový ministr nebude mít na růžích ustláno

Nový ministr financí bude mít před sebou velmi těžkou práci. Bude muset přemluvit skeptické zahraniční věřitele, aby zemi poskytli více času a peněz, a současně doma prosadit nepopulární reformy.

Představitelé tzv. trojky mezinárodních věřitelů kvůli nemoci premiéra a Rapanose odložili svoji cestu do Atén, která se původně měla uskutečnit v pondělí. Zpoždění však zvyšuje tlak na finanční situaci Řecka. Pokud země nedostane příští měsíc další splátku ze slíbené pomoci 130 miliard eur (3,4 bilionu korun), bude bez peněz.