Cizinci přestávají v Česku kupovat sklo, raději nakupují oblečení

Praha - Turisté ze zemí mimo Evropskou unii přestávají při dovolených v České republice nakupovat český křišťál. Tento tradiční obchodní artikl v roce 2006 tvořil téměř čtvrtinu všech nákupů cizinců, letos nedosahuje objem prodeje skla ani deseti procent. Vyplývá to ze statistiky, kterou vypracovala společnost Global Blue na základě žádostí o vrácení DPH. Nejvíce peněz podle tohoto výzkumu v Česku utratí Rusové a Číňané, útraty turistů ze Spojených států vloni naopak klesly.

„Turisté v luxusních obchodech během svých dovolených utratí až čtyřikrát více než místní obyvatelé,“ uvedl Jiří Macas, regionální manažer Global Blue. To je dáno zejména tím, že během dovolených jsou lidé daleko spíše ochotni utrácet, než když jsou doma. Nejdražší nákupy v Česku vykazují návštěvníci z Číny, kteří během jednoho nákupu utratí průměrně 13 400 korun. Proti roku 2006 to je více než dvojnásobná suma. Rusové v průměru za jeden nákup vydají necelých 7 000 korun. Do Česka jich ale přijíždí víc a zdržují se delší dobu, celkově tak v Česku utratí více než Číňané.

Změna zboží, které turisté v Česku nakupují, do značné míry odpovídá změnám solventní zahraniční klientely. Český křišťál například v minulosti nakupovali ve velké míře japonští turisté, kteří tradičně žádají zboží spojené s místem, kde tráví dovolenou. Rusové, kteří v současnosti hosty z Japonska nahrazují, zájem o sklo nemají a z Česka si odvážejí zejména značkový textil.

Kvůli rostoucímu náporu ruských a čínských zákazníků začali někteří obchodníci v centru Prahy zaměstnávat prodejce, kteří jsou rodilými mluvčími. Není nic výjimečného, když například v obchodě s českým sklem nabízí čínským turistům zboží Číňan. To je výhodné jednak proto, že odpadá jazyková bariéra, čínského prodavače ale nepřekvapí ani odlišné chování zákazníků z Číny. Ti jsou například zvyklí se prodavače dotýkat a dohadovat se o ceně.

Meziroční nárůst počtu příjezdů turistů z Číny v roce 2011 dosáhl podle Českého statistického úřadu 37,4 procenta, Česko jich navštívilo bezmála 109 000. Ruských turistů vloni do České republiky přijelo téměř 560 000. Naprostou většinu zboží si turisté koupí v Praze - Václavské náměstí a Pařížská ulice tady hrají prim. Návštěvníci ale vyráží na nákupy i mimo metropoli. Hodně turisté cestují do Karlových Varů ale i do Českého Krumlova.

Rozhovor s Jiřím Macasem o trendech zahraničních turistů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod