Kongresové centrum dluží dvě miliardy, jak je zaplatí, není jasné

Praha - Nad dluhy pražského kongresového centra se vznáší otazník. Ministerstvo financí totiž odmítá plán na oddlužení, který předložilo hlavní město s tím, že by znamenal nevýhodný prodej majetku. Kongresové centrum dluží přes dvě miliardy korun. Příští splátka ve výši 3,15 milionu eur (v přepočtu téměř 80 milionů korun) je splatná k 16. dubnu. Magistrát chce po státu, aby ji, jakožto největší ručitel kongresového centra, zaplatil. Ministr financí Miroslav Kalousek to dnes ale odmítl.

„Jestli dojde k tomu, že ministerstvo financí bude muset splnit svůj ručitelský závazek, nevidím žádný ekonomický důvod k tomu, abychom platili úroky. Pak bude rozumnější rovnou zaplatit celou jistinu, uplatnit zástavní právo, převést tak všechny tyto nemovitosti do majetku státu a jejich postupným rozprodejem získat daňovým poplatníkům - věřím, že víc než budeme muset zaplatit za tu garanci,“ řekl Kalousek v rozhovoru pro Radiožurnál.

Kongresové centrum chce umořit dluh prodejem zbytného majetku a dlouhodobým pronájmem hlavní budovy. Tento způsob oddlužení navrhlo společenství Penta Investments a Zátiší Catering Group. K tomu ale Praha jako stoprocentní vlastník centra potřebuje souhlas ministerstva, které má na jeho majetku zástavu.

Dluhy, na jejichž splácení Kongresové centrum nemá, jsou částí pětimiliardové půjčky, kterou si vzalo na rekonstrukci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Peníze musí splatit nejpozději do roku 2014. Ke špatné finanční situaci centra přispívá také to, že jeho provoz je velmi finančně náročný.

Bývalý Palác kultury byl otevřen v roce 1981 jako jedna z největších staveb svého druhu v Evropě. Po rozsáhlé rekonstrukci v letech 1998 až 2000 se hlavní atrakcí budovy stal kongresový sál, který údajně patří mezi 13 nejlepších koncertních sálů světa a je svými akustickými parametry srovnatelný se slavnou londýnskou Royal Albert Hall.

Kongresový sál v Kongresovém centru
Zdroj: ČT24
Vydáno pod