Do elektrárny Opatovice opět proudí uhlí

Opatovice - Do opatovické elektrárny (EOP) opět proudí vlaky s uhlím, první z nich dorazil v pět hodin ráno. Společnost Czech Coal obnovila dodávky poté, co soud v Ústí nad Labem vydal předběžné opatření, podle kterého musí firma uhlí do elektrárny dodávat nejméně do konce roku. Těžařská společnost se ale proti rozhodnutí soudu odvolala. S dodávkami přestala 7. června, protože jí údajně elektrárna dluží půl miliardy korun. Elektrárna naopak tvrdí, že má přeplatek.

Czech Coal bude dodávat uhlí do konce roku 2012

„Soud tímto kromem vyřešil bezprostřední ohrožení dodávek na letošní rok a obě strany teď určitě začnou řešit, co bude dál,“ tvrdí Petr Zadák, mluvčí EOP.

Společnost Czech Coal přestala dodávat uhlí do elektrárny Opatovice, která zásobuje teplem především Pardubice a Hradec Králové, 7. června s vysvětlením, že jí elektrárna dluží zhruba půl miliardy korun. Elektrárna ale naopak tvrdí, že má u těžaře přeplatek a že mu zřejmě jde o jiné věci. V pondělí soud předběžným opatřením rozhodl o tom, že společnost elektrárně bude dodávat do konce roku 2012.

„Návrh spočíval v uložení povinnosti dodávat hnědé energetické uhlí v roce 2012 a 2013. Soud návrhu v části týkající se roku 2012 vyhověl a v části týkající se roku 2013 návrh zcela zamítl,“ uvedla v úterý mluvčí Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová.

Elektrárna v Opatovicích
Zdroj: ČT24

Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku. Teplo z elektrárny odebírá více než 60 000 domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a Lázních Bohdaneč na Pardubicku.

Majitelem elektrárny je Energetický a průmyslový holding (EPH), který s Czech Coal nemá příliš dobré vztahy. Dodavatel uhlí v posledních letech tlačí na cenu uhlí, kterou se snaží zvýšit na úroveň zhruba 70 korun za gigajoule.