Přístroj slibující analýzu krve bez kapky krve je podvod

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu varuje občany před přístrojem AMP na analýzu krve bez kapky krve. Analyzátor je podle ministerstva falešná reklama a podvod, který může výrazně ohrozit zdraví člověka. Analýzu přístrojem, který zjišťuje krevní hodnoty čidly místo jehlou, nabízí v Česku 14 soukromých pracovišť.

Vyšetření krve bez kapky krve a do šesti minut výsledky se 117 údaji o zdravotním stavu. To vše za 1 500 až 3 000 korun. Šarlatánství, nebo převratná diagnostická novinka? Odpověď hledala Česká obchodní inspekce. Na vyšetření poslala čtyři figuranty, dva zdravé, jednoho diabetika a pacienta s funkční poruchou ledvin. O svém zdravotním stavu mlčeli a po vyšetření čidly na přístroji podstoupili i odběr krve. 

Kontrolní krevní testy provedli odborníci z Ústavu lékařské biologie a laboratorní diagnostiky. Jeho přednosta profesor Tomáš Zima řekl, že u pacienta s cukrovkou ukázal přístroj AMP hodnoty cukru v krvi 4,5, což jsou hodnoty zcela zdravého člověka, klasický test ale ukázal 22,1, tedy už vážné zdravotní ohrožení. Také pacienta se selhávajícími ledvinami označil přístroj za zdravého, i když třeba červených krvinek měl kvůli poškozeným ledvinám o polovinu méně, než je norma.  

Neinvazivní analýza krve
Zdroj: ČT24

Pacient měl hodnotu pětkrát vyšší, než ukázal přístroj

Podle biochemiků tedy přístroj nediagnostikuje správně a odhalit nemocného pacienta nedokáže. „Pacient měl hodnotu pětinásobně vyšší. Nerozpozná pacienta s těžkou cukrovkou. Kdybych pak z toho poradenství, kde mi řekli, že cukrovku nemám a že jsem zdráv, snědl dva dorty, tak můžu klidně dostat diabetické kóma a třeba i zemřít,“ řekl Zima. 

Dva používané přístroje inspekce zakázala, dalších dvanáct přístrojů v Česku chtějí inspektoři ještě prověřit. „Toto zjištění je plně dostatečné na to, abychom nedoporučovali jakémukoliv pacientovi se na tom nechat vyšetřit,“ komentoval ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. 

QMI Group: Jde o účelovou interpretaci ČOI

Podle tiskového prohlášení poskytovatelů neinvazivního vyšetření krve firem QMI Group a Aditus Vitae je „předmětný výrobek je certifikovaný. Testování ČOI nemá žádnou vypovídací hodnotu o funkčnosti neinvazivního hematologického analyzátoru. Jde o účelovou interpretaci ČOI.“ 

Přístroj měří 117 parametrů za šest minut, pacienti za to zaplatí kolem 3 000 korun. Od lékaře pak dostanou doporučení, která jim podle Zimy mohou uškodit. Nebezpečné bylo podle něj zejména doporučení zvýšeného příjmu zeleniny pro muže s onemocněním ledvin, u kterého může zelenina s vysokým obsahem draslíku vést až k poruše srdečního rytmu. „Pomáhejte si výrobou hormonu štěstí pastvou očí na nebi. Skrze světlo do očí občerstvíte mozek. Poskočte si radostí jako malé děti, tancujte tělem i duší,“ citoval jedno z doporučení profesor.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Kuba se chce domluvit s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) na postupu vůči poskytovatelům těchto služeb.

Vydáno pod