Maďarsko ustoupí a změní kontroverzní zákon. Potřebuje peníze

Budapešť - Evropská centrální banka (ECB) schválila změny v kontroverzním maďarském zákonu o centrální bance. Maďarsko tak překonalo další překážku na cestě k obnovení jednání o záložním úvěru od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Přijetí zákona koncem loňského roku bylo důvodem k přerušení přípravných jednání mezi maďarskou vládou a mezinárodními věřiteli o poskytnutí záložního úvěru. Zákon v původní podobě podle EU a MMF totiž ohrožoval nezávislost maďarské centrální banky. 

Nová jednání s MMF začnou v půli července

Parlament by mohl schválit změny v zákoně o centrální bance do čtrnácti dnů, uvedl maďarský státní tajemník Mihály Varga, který je zodpovědný za jednání s MMF. Dodal, že rozhovory s MMF by mohly začít v polovině července. Maďarsko podle něj očekává, že nejpozději do konce října podepíše dohodu o záložním úvěru v objemu kolem 15 miliard eur (384 miliard korun).

Země se v roce 2008 ocitla na pokraji bankrotu a musela požádat o pomoc MMF, který jí poskytl úvěr 20 miliard eur. Vláda se však v roce 2010 rozhodla úvěr neobnovit a místo toho se Maďarsko vrátilo na finanční trhy. MMF tak nemohl zasahovat do rozhodování vlády o ekonomických otázkách. Vláda však byla nakonec nucena se znovu obrátit na MMF, protože investoři se začali stahovat z maďarských aktiv, forint se propadl k euru na rekordní minimum a výnosy obligací stouply až na neúnosných 11 procent.