Ghanu zaplavilo pašované kakao z Pobřeží slonoviny

Yamoussoukro/Accra - Farmáři z Pobřeží slonoviny už měsíc nesmí vyvážet kakao do ciziny, a proto ho ve velkém pašují do sousední Ghany. Vývoz jim zakázal prezident Outtara, který chce současnou vládu odříznout od přísunu kakaových peněz. Rolníci se ale kvůli tomu bouří a dávají svoji nespokojenost najevo. Buď hromadně pálí pytle s kakaem, nebo ho tajně pašují do Ghany.

„Sestavili jsme speciální tým, který má za úkol hlídat hranice s Ghanou,“ říká Hamidu Mahama z ghanské policie. Podle obchodníků přepravili pašeráci z Pobřeží slonoviny už zhruba sto tisíc tun kakaových bobů. Ghanští farmáři proto mají z pašovaného kakaa strach. Snižuje podle nich vývoz vlastních bobů a zhoršuje jejich kvalitu.

Abbas Mohamed, ghanský obchodník s kakaem

„Máme nejkvalitnější kakaové boby na světě. Kakao z Pobřeží slonoviny není tak kvalitní, proto nám jejich pašování kazí jméno.“

Kakao z Pobřeží slonoviny (zdroj: ČT24)

Pašeráci převážejí kakao buď na kolech, nebo v kánoích. Policie a armáda se marně snaží pašeráky zastavit. „Naše kapacity jsou velmi omezené. Nemámé žádné motorky, jenom jedno auto,“ stěžuje si celník David Jilinan Benjan. Outtara přitom slíbil, že vývoz z Pobřeží Slonoviny povolí už tuto středu. Znovu se tak obnoví přísun peněz do státní pokladny. Zemědělci na daních z prodeje kakaa ročně odvedou zhruba miliardu dolarů.

Ceny kakaa jsou v současnosti na maximu od roku 1977, kdy se pohybovala kolem hodnoty 5 400 dolarů za tunu. „Vzhledem k tomu, že výrobcům čokolády dochází zásoby, ještě mírný nárůst nastat může,“ říká analytik GE Money Bank Petr Gapko a dodává, že dnes se tuna prodává kolem 3 500 dolarů.

Výroba čokolády
Zdroj: www.fler.cz