Vláda chce na tuzemském trhu čtvrtého operátora

Praha – Předseda rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák dostal od vlády za úkol vypracovat podobu aukce telekomunikačních kmitočtů s cílem přilákat na trh čtvrtého operátora. Na brífinku po jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). „Podobu aukce stanoví ČTÚ jako nezávislý regulátor, přesto vláda je tím, kdo určuje strategii,“ uvedl Kuba. Zároveň ČTÚ snížil skoro o polovinu poplatek, který si platí operátoři za hovor mezi svými mobilními sítěmi. Ceny volání na mobilní telefony tak mohou v tuzemsku klesnout.

Od 15. července si musejí Telefónica, T-Mobile a Vodafone u nově uzavíraných smluv účtovat mezi sebou místo 1,08 Kč za minutu maximálně 0,55 Kč za minutu, uvedl dnes na webu ČTÚ mluvčí František Malina. U již existujících smluv musí být nová cena použita nejpozději od letošního 15. září. Snížení takzvaných terminačních poplatků by se mohlo promítnout i do maloobchodních cen za volání. 

František Malina, mluvčí ČTÚ:

„ČTÚ v konečné fázi přípravy rozhodnutí zohlednil názor Evropské komise a rozhodl se uspíšit účinnost nově stanovené ceny.“

Úřad začal terminační poplatky snižovat v pravidelných půlročních intervalech v roce 2009, ještě počátkem toho roku byly na 2,99 Kč za minutu. Dosud je stanovoval na základě analýzy historických nákladů. Pro rok 2013 už chce poplatky počítat podle metodiky dlouhodobých přírůstkových nákladů doporučené Evropskou komisí. ČTÚ předpokládá, že rozhodnutí o ceně podle nové metodiky vydá v prosinci 2012.   

Vodafone připustil snížení cen, T-Mobile a Telefónica O2 jsou kritičtější

Snížení cen v reakci na nařízení ČTÚ připustil Vodafone. „Snížení (terminačních poplatků) se budeme snažit využít ve prospěch zákazníkům,“ řekl mluvčí firmy Miroslav Čepický. Detaily ale zatím s ohledem na konkurenci odmítl zveřejnit.   

Podle Jiřího Janečka z tiskového oddělení T-Mobile bude naopak vliv terminačních poplatků na výslednou cenu volání minimální. Jednotková cena za volání prý už nehraje tak významnou roli jako v minulosti. Terminační poplatky se navíc podle něj snižují každý rok v průměru o deset procent a operátoři s touto změnou dlouhodobě počítají.   

O2 Telefonica
Zdroj: Vojtěch Rejl/V.Rejl

Podobný názor má Ctibor Jappel z tiskového oddělení Telefóniky O2. Výsledná cena volání podle něj nemůže jednoduše kopírovat změnu terminačních poplatků, protože telekomunikační společnosti do ní musí započíst další náklady na výstavbu a provozování sítí. Nelze proto říci, že při padesátiprocentním snížení terminačního poplatku se i cena volání o polovinu sníží, dodal. 

Po loňské kritice a obviňování z nečinnosti chce letos ČTÚ zvýšit tlak, aby operátoři koncové ceny snížili. Větší tlak na ceny si slibuje například od otevření trhu pro takzvané virtuální operátory, kteří by využívali síť některé ze zavedených firem na trhu, nebo od vstupu nového hráče v rámci aukce kmitočtu pro rychlé mobilní sítě. 

Vláda chce aukcí kmitočtů přilákat dalšího operátora

Prioritou podle ministra Kuby je, aby se telekomunikační trh v Česku rozvolnil a aby skončil současný oligopol operátorů. Hlavním zadáním, které vláda předsedovi telekomunikačního úřadu dala, je příprava podmínek vstupu nového operátora na trh. Nastavení podmínek přitom podle ministra průmyslu a obchodu musí splňovat zákonné náležitosti, aby nebyly diskriminační a aby nemohly být napadeny u antimonopolního úřadu nebo evropského soudu.

Michaela Vrbová Renčínová, prezidentka Asociace provozovatelů mobilních sítí:

„Ve srovnání s podmínkami soutěží, které v nedávné době proběhly nebo ještě probíhají v ostatních evropských zemích, je česká aukce vůči stávajícím operátorům zdaleka nejpřísnější.“

Vláda zároveň ČTÚ doporučila částečně zatraktivnit vstup nového operátora na trh tím, že by pouze jemu úřad přidělil větší počet kmitočtů. Vstup nového operátora by mělo podpořit také rozšíření povinnosti národního roamingu, tedy umožnění využívání sítí nynějších operátorů, které zavedené firmy budou muset nabízet. Rovněž se prodlouží některé lhůty pro zahájení provozu sítí a využívání kmitočtů. ČTÚ rovněž potvrdil požadavek, podle kterého bude muset majitel kmitočtů pokrývat i hlavní železniční a silniční tahy. 

Kmitočty, které stát nabídne v aukci, jsou využitelné především pro mobilní sítě LTE. Ty umožňují zhruba desetinásobné rychlosti proti současnému 3G. Pásmo 800 MHz, které umožňuje nejsnadnější pokrytí velkého území, se uvolnilo přechodem z analogového na digitální televizní vysílání. Kmitočty by mohly být přiděleny v příštím roce.   

Zájem o účast v aukci vedle zavedených operátorů projevily například telekomunikační firmy Dial Telecom nebo GTS, ovšem v závislosti na konečné podobě podmínek. O aukci se zajímá i finanční skupina PPF.

Telefonní hovory by mohly zlevnit (zdroj: ČT24)
Vydáno pod