Budvar zvítězil ve sporu o značku Budweiser ve Velké Británii

České Budějovice – Britský odvolací soud v úterý pravomocně ukončil důležitý soudní spor, ve kterém budějovický Budvar obhájil svá práva ke značce Budweiser ve Velké Británii. Ta je od roku 1935 klíčovou exportní zemí pivovaru. Soud tak definitivně zamítl návrh společnosti Anheuser-Busch Inbev (ABI) na výmaz ochranné známky, jejímž vlastníkem je Budějovický Budvar. Podle deníku E15 jsou v ABI verdiktem soudu zklamáni, ale nemá žádný dopad na práva užívání značky Budweiser ani na obchody v Británii.

Vítězství je pro pivovar velmi důležité jak z komerčního, tak i z právního hlediska. Británie je po Německu a Slovensku třetím nejdůležitějším exportním teritoriem pro značku Budweiser Budvar. „Naše ochranná známka Budweiser tak i nadále zůstává platně zapsána v britském registru ochranných známek,“ uvedla právnička pivovaru Helena Lejtnarová. 

Zákazníci podle Lejtnarové vnímají tuto značku velmi příznivě a řadí ji mezi značky s nejlepším image. Svědčí o tom řada medailí z britských pivních soutěží nebo fakt, že v letech 2004 a 2006 byl Budweiser Budvar, jako dosud jediná česká značka, zařazen do prestižního seznamu Coolbrands, tedy seznamu značek, které v Británii udávají tón životního stylu. Na celkovém vývozu piva z ČR do Británie se Budvar podílel 38 procenty.

O komplikovanosti sporu svědčí i to, že do něho zasáhl Evropský soudní dvůr

Evropský soudní dvůr loni v září rozhodl, že výmaz ochranné známky na základě argumentace ABI není možný. Britský odvolací soud nyní rozhodl zcela v souladu s jeho verdiktem. „Do budoucna může být rozhodnutí odvolacího soudu v naší kauze precedentem při rozhodování soudů v podobných případech v celé Evropské unii,“ upozornila Lejtnarová.   

Právě ukončený spor byl již třetím pokusem, kterým se společnost ABI od 70. let 20. století pokoušela získat v Británii exkluzivitu ke značce Budweiser. První spor o užívání pojmu byl ukončen v roce 1984 rozhodnutím soudu, který prohlásil, že vzhledem k dlouholetému působení obou společností na trhu a jejich shodně označeného produktu mohou značku užívat obě společnosti souběžně.

Globální spory o ochrannou známku Budweiser trvají od roku 1907, tedy již více než 100 let. Budějovický Budvar je v nich zvláště v posledních letech úspěšný. V letech 2000 až 2011 bylo definitivně ukončeno 124 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 88 případů a osm sporů skončilo smírem nebo remízou.