Výhled ratingu britské banky Barclays zhoršen

Londýn - Ratingová agentura Moody's zhoršila výhled ratingu britské banky Barclays ze stabilního na negativní. Důvodem je podle agentury nejistota z následného vývoje banky po skandále kolem podvodných manipulací s mezibankovními úrokovými sazbami LIBOR, které se používají jako základ pro úroky u cenných papírů a úvěrů za stovky bilionů dolarů.

Kvůli skandálu banku opustili již tři vysoce postavení vedoucí pracovníci. Podle Moody's stojí za zhoršením výhledu ratingu obavy ohledně jejich odchodu a související nejistota kolem dalšího směřování podniku. Zhoršení výhledu ze strany agentury znamená, že je nyní pravděpodobnější snížení samotného ratingu.

Moody's je však přesvědčena, že by pro banku mohlo být výzvou nahradit tři vedoucí zaměstnance, kteří by situaci kolem banky uklidnili. Zejména pak nového generálního ředitele, který nejenže bude mít dostatečný přehled o činnosti investičního bankovnictví, ale zároveň důvěryhodnost a schopnost rychle řešit nedostatky odhalené při manipulaci s LIBOR sazbami.

Úřady v Británii a USA už obvinily několik bank z Evropy, USA a Japonska včetně Barclays, že se snažily manipulovat se sazbami LIBOR. Britští poslanci budou ve čtvrtek hlasovat o tom, jaký typ vyšetřování bude veden vůči bance. Opozice prosazuje soudní vyšetřování, vláda se spíše přiklání k parlamentnímu. Barclays nicméně musí zaplatit americkým a britským úřadům rekordně vysoké pokuty ve výši nejméně 450 milionů dolarů (přes devět miliard Kč) kvůli této kauze.

LIBOR je průměrná úroková sazba, za niž jsou si banky navzájem ochotny půjčovat na londýnském mezibankovním trhu. Používá se po celém světě jako měřítko pro stanovení sazby pro deriváty a další finanční produkty v objemu zhruba 350 bilionů dolarů. Malá změna sazby může mít velký dopad na výši účtovaných úrokových sazeb.