Francouzi si dnes noviny nepřečtou, tiskaři stávkují

Paříž – Téměř žádné celostátní ani regionální tiskoviny nebyly dnes k mání ve francouzských novinových stáních. Důvodem byla stávka, kterou vyhlásil odborový svaz technického sektoru výroby novin na protest proti plánovanému snižování pracovních míst. Odbory požadují moratorium na propouštění a pomoc vlády. Podle agentury AFP zažívá francouzský tisk hlubokou krizi.

Příchod počítačových systémů zásadně změnil finanční rovnováhu tisku. Distribuce regionálního tisku se snižuje o dvě až 2,5 procenta ročně a příjmy z reklam od roku 2009 výrazně klesly. Činnost poštovní novinové služby silně poznamenal pokles celostátních listů ve stáncích. Ve finančním vyjádření se u těchto novin hovoří o poklesu o dvacet pět procent od roku 2008, přičemž stejný pokles se očekává v příštích čtyřech letech.   

Odbory soudí, že noviny a jejich distribuční síť postupně zanikají, což má neblahé sociální dopady. Vyčíslily, že tiskové skupiny Hersant, EBRA a Prestalis již propustily či hodlají propustit zhruba 1 800 lidí. Hovoří o rušení pracovních míst v denících Le Figaro, La tribune, Les Echos, France Soir a Paris Portage.   

Vedoucí představitelé regionálního a celostátního tisku stávku odsoudili. Nesmlouvavý postoj odborů podle nich poškozuje výrobce novin a tím ohrožuje i budoucí zaměstnanost.