Zahraniční obchod si polepšil o 9,6 miliardy

Praha – Přebytkem 23,1 miliardy korun skončil v květnu zahraniční obchod. V meziročním srovnání to bylo více o 9,6 miliardy korun. Vývoz podle předběžných údajů vzrostl o 2,8 procenta a dovoz klesl o 1,1 procenta. Pokles dovozu statistici zaznamenali poprvé od prosince 2009. Tradičně nejlépe se dařilo vývozu strojů a dopravních prostředků.

Celková obchodní bilance za květen skončila v přebytku 23,1 mld. korun, což je mírně lepší číslo, než  jaké čekaly trhy. „Na dnešním čísle je nejhorší fakt, že dovoz od prosince 2009 poprvé klesl. Ukazuje to na klesající aktivitu v ekonomice. Samotné bilanční číslo sice může vypadat na první pohled dobře, ale ve výsledku je pokles dovozů výrazně zajímavější údaj,“ konstatoval analytik Tomáš Volf.

Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta CZ:

„Dynamika exportu i importu se výrazně snížila, do budoucna už nebude zahraniční obchod tím hlavním motorem české ekonomiky.“

Tradičně se nejvíce dařilo vývozu dopravních prostředků a průmyslového spotřebního zboží. Mezi dopravními prostředky se nejvíce dařilo silničním vozidlům. Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků v květnu meziročně vzrostl o tři procenta, tedy o čtyři miliardy korun. Přírůstek zaznamenaly především silniční vozidla a výpočetní technika. Klesl vývoz telekomunikačních zařízení a snížení schodku analytici zaznamenali také u potravin a minerálních paliv.

„Jakkoliv se jedná z pohledu vnější rovnováhy o pozitivní výsledek, pomalá tempa růstu exportů a importů jsou znakem hospodářského oslabování,“ komentoval dnes statistiky analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka se v květnu naplnila hrozba stagnace objemu českého vývozu. „Další měsíce mohou přinést i snížení celkového obratu zahraničního obchodu. Pokud navíc připočteme i vysokou základnu obratu zahraničního obchodu z druhé poloviny loňského roku, tak celkové snížení objemu zahraničního obchodu dostává zcela jasné obrysy,“ upozornil Novák.

Naopak celkový dovoz strojů a dopravních prostředků v květnu meziročně vzrostl o 0,5 procenta, což odpovídá půl miliardě korun. Zvýšil se hlavně dovoz strojů a zařízení k výrobě energie a silničních vozidel. Pokles byl zaznamenán u dovozu telekomunikačních zařízení a elektrických přístrojů a spotřebičů. „V dalších měsících se trend nebude pravděpodobně výrazně měnit. Do květnového výsledku dovozů zasáhla slabší koruna. Podobný vliv můžeme očekávat i v červnu,“ dodal Volf.