Další pyramida se zhroutila, lidé mají na krku exekuci

Praha - Další pyramida se zhroutila. Stovkám lidí hrozí exekuce, kdysi totiž naletěli na lákavou nabídku životního pojištění. Zákazníci přitom o narůstajícím dluhu neměli ani tušení, protože jim před rokem pojišťovna napsala, že jejich životní pojištění zaniká. Klienti nejprve uvěřili pojišťovacím makléřům a nechali se pojistit způsobem, který připomínal pyramidovou hru a pak se na jejich problému ještě přiživila pojišťovna.

Na začátku byla firma, jejíž úlohou bylo vytvořit krásné brožury, připravit si geniální motivační školení a potom hledat lidi, kteří si měli zaplatit vlastní investiční životní pojištění, ze kterého firma dostala provizi. Firma tyto lidi dále motivolala, aby si pod sebe hledali další, kteří opět uhradí vstupní poplatky, zaplatí si školení a uzavřou pojistku. „Samozřejmě tento systém může fungovat, dokud existují naivní lidi, kteří uvěří slibům o šťastné budoucnosti a bezplatných příjmech,“ komentoval soudní znalec Tomáš Prouza.

Takto vznikala síť prodejců pojištění. Na jejím vrcholu stály makléřské firmy, které pracovaly pro pojišťovnu a držely licenci pojišťovacího agenta. Jmenovaly se Independence Capital a Freedom Corporation a prodávaly životní pojištění od České podnikatelské pojišťovny.

Peníze zadarmo nepřišly

Aby výše jmenované firmy rychle rozšiřovaly svou síť spolupracovníků, slibovaly novým duším, že první měsíce budou jejich pojištění hradit samy. Na oplátku se noví klienti zavázali ke spolupráci. Peníze zadarmo ale nepřišly. Místo nich dorazily dluhy. „Už po dvou měsících mi chodily upomínky, že to není uhrazené, ale vždycky to ta firma nějak dorovnala, takže jsme jí důvěřovali, že za nás ty dva roky prostě uhradí, a pak si budeme pokračovat sami,“ řekl jeden z účastníků pyramidy Martin Zolman. „Independence Capital mi slíbil, že za mě každý měsíc bude platit dva tisíce korun po dobu dvou let, což prakticky přestali plnit zhruba po jednom roce,“ uvedl další klient.

Pyramida se začala hroutit v roce 2010. Tehdy pojišťovna poslala lidem první upomínky. Nemuselo ji zajímat, že klienti měli dohodu s makléřskou firmou, že za ně bude pojistné hradit.

Při podepisování jakékoliv smlouvy o finančním produktu platí, že odpovědnost za zaplacení má vždycky jenom ten člověk, který ji podepíše.

Makléřské firmy vlastnili Luboš Malínek a Zdeněk Kubeš. Po krachu Independence Capital se rozešli ve zlém. „Luboš Malínek svými zákulisními praktikami dosáhl toho, aby obchodní síť nepřijala náš nový obchodní model. Ten byl pro další chod firmy absolutně nezbytný,“ hájil se Kubeš. Podle Malínka měl prozměnu největší podíl na problémech postup pojišťovny Allianz, která nevyplatila provize a vypověděla smlouvu. Malínek také podal na Kubeše trestní oznámení. Podezříval ho, že vyvedl z firmy peníze.

Allianz tvrdí, že smlouvu pouze neprodloužila. „Hlavním důvodem byla nespokojenost klientů, začali jsme zjišťovat určité indicie, že klienti jsou dáváni do určitého vazalství vůči této společnosti a to nebylo samozřejmě nic příjemného.“

Smlouvy měly zaniknout, ale nestalo se

Když přišly upomínky od pojišťovny, většina klientů své dluhy nezaplatila. Měli přece dohodu s makléřskou firmou, že za ně bude pojištění hradit, a to až po dobu dvou let. Firma je neupozornila na to, že už za ně neplatí. Na upomínkách, které lidem z České podnikatelské pojišťovny přišly, bylo napsáno, že po nezaplacení dluhu smlouva do měsíce zanikne. Pak se rok nic nedělo a lidé čekali a doufali, že je po všem. Nakonec se jim pyramida zřítila přímo na hlavy.

Firma Independence Capital je sice už rok v likvidaci, ale skandál dále pokračuje. Nestandardní chování totiž předvádí i Česká podnikatelská pojišťovna, která v současnosti po lidech vymáhá dluhy, i když na to nemá nárok. Pojišťovna se tváří, že smlouvy běží dál a každý měsíc narůstá dluh.

  • Ilustrační foto zdroj: ČT24
  • Česká podnikatelská pojišťovna zdroj: ČT24

„Zákon přímo říká, že dnem následujícím po marném uplynutí lhůty stanovené pojišťovnou  k uhrazení soukromé pojištění zaniká. Zákon nedává na výběr 'může', 'mohlo by', ale  přímo  říká, že zaniká,“ řekl Lukáš Zelený, vedoucí právní poradny dTestu. 

„Místo toho, aby došlo k zániku pojistné smlouvy tak, jak zákon nařizuje, tak došlo k dohodě mezi pojišťovnou a společností Independent, že klienti této společnosti byli vyřazeni ze standardního procesu upomínání. To znamená, že klient už nikdy neměl šanci se dozvědět, že nejen, že není uhrazen jeho dluh, ale zejména, že se ten dluh navyšuje a vzniká další,“ uvedl Vladimír Dostál, pojišťovací makléř, bývalý klient Independence Capital.

Pojišťovna nakonec ustupuje

Někteří klienti si naštěstí první upomínky schovali a teď je pojišťovně zpět posílají. V těchto případech ČPP většinou ustoupila a na zaplacení horentních částek přestala trvat. Bývalí majitelé firem Independence a Freedom už ve věci nedělají nic. Prohlašují ale, že jejich úmysly byly čisté. Budoucí spolupracovníci Zdeňka Kubeše z firmy Freedom Corporation by ale měli vědět, že to není první jeho problém. Pan Kubeš byl v jiných kauzách již dvakrát pravomocně odsouzen k úhradě desítek milionů korun, které neplatil svým věřitelům. Sám se k tomu už dnes nechce vyjadřovat.

Vydáno pod