České pěstitele česneku trápí nájezdy zlodějů

Uherské Hradiště - Sklizeň tuzemského česneku začala. Zájem o něj v poslední době roste, přesto je ho stále málo. České odrůdy před časem ustoupily čínským, které jsou méně kvalitní a levnější. Teď musejí být zákazníci trpěliví, protože obnova sadeb potrvá až deset let.

Český česnek se neustále musí opečovávat, ručně okopávat a těsně před sklizní nepřetržitě hlídat. Je totiž v českých obchodech nedostatkovým zbožím. Žádná jiná plodina není u nás takovým magnetem pro zloděje. „Neznámý zloděj ukradl 80 kg česneku, jehož hodnotu si pěstitel vyčíslil na 16 tisíc korun,“ hlásí například policie z Uherského Hradiště.

Kdysi mělo družstvo Agro Okluky Dolní Němčí vysázených 100 hektarů česneku, teď sotva jeden. Na jeho hlídání ale nemá lidi, ani peníze. Proto ztráty počítá už před sklizní. „Zhruba jedna třetina už je sklizená, ale někam jinam,“ posteskl si Miroslav Bahula.

Letošní úrodu kromě zlodějů snížilo i sucho. To znamená zpomalení obnovy českých sadeb česneku. Zákazníci o něj mají enormní zájem, dříve než za 5-10 let se ho ale podle zemědělců nepodaří uspokojit.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)