ČBA letos očekává pokles české ekonomiky o 0,6 procenta

Praha - České ekonomice se daří hůř, než se čekalo. Vláda škrtá investice a domácnosti mají strach o budoucnost a šetří taky. Hospodářství se tak letos podle České bankovní asociace (ČBA) propadne o 0,6 procenta. Příští rok poroste jen mírně. Za poklesem stojí především propad spotřeby domácností kvůli růstu inflace, nižší příjmy a poměrně vysoká nezaměstnanost.

Když lidé nenakupují, firmy nemají komu prodávat. Podle bankovní asociace se proto letos hospodářství propadne do mínusu. Její předpověď je zatím nejpesimističtější ze všech. „Domácnosti šetří proto, že mají obavy z vývoje svých příjmů v budoucnu. A tomu se říká špatná nálada,“ řekl analytik Pavel Sobíšek. Vláda šetří také a to ekonomiku oslabuje. Firmy se totiž nemůžou opřít ani o veřejné zakázky. Jen třeba investice do dopravy klesly za dva roky o třetinu.

Ekonomika nepojede tak dobře ani v příštích letech

Odhady ČBA zhoršila i v případě vývoje ekonomiky v příštím roce. Nově počítá v roce 2013 s jednoprocentním růstem, zatímco v dubnu odhadovala dvouprocentní růst ekonomiky. Odhady již počítají se zvýšením sazeb DPH příští rok o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

„Prognóza ČBA je postavena na předpokladu, že nedojde k eskalaci problémů v eurozóně, respektive v EU. Opačný scénář by přinesl obtížně kvantifikovatelné a potenciálně i krátkodobě zcela zásadní negativní důsledky pro českou ekonomiku,“ uvedl analytik UniCredit bank a člen Vědeckého grémia ČBA Pavel Sobíšek.

Jak vidí vývoj ekonomiky ČNB a ministerstvo financí

  • Česká národní banka počítá letos se stagnací ekonomiky a příští rok s růstem o 1,9 procenta. V rámci alternativního scénáře, který počítá s vládními úsporami, odhaduje centrální banka růst ekonomiky v příštím roce na 1,1 procenta. Guvernér ČNB Miroslav Singer přitom na konci června uvedl, že v současnosti je pravděpodobnější vývoj právě podle alternativního scénáře.
  • Ministerstvo financí pro letošní rok počítá podle dubnové prognózy s mírným růstem ekonomiky o 0,2 procenta. Pro příští rok úřad odhaduje růst o 1,3 procenta.
Průmysl
Zdroj: ČT24

Úvěry poskytované bankami by v letošním i příštím roce měly podle prognózy ČBA růst. Stejně tak by měly stoupat i úvěry nefinančním podnikům, a to o 3,3 procenta a příští rok o 2,8 procenta.

V případě domácností by vývoj u úvěrů měl být ve srovnání s dubnovou prognózou v letošním roce mírně horší a příští rok lepší. Letos by úvěry obyvatelstvu měly stoupnout o 3,7 procenta a příští rok o 4,8 procenta.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků ING Bank, ČSOB, České spořitelny, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Citibank a Komerční banky.

Vydáno pod