Inspekce varuje před nebezpečnými sušenkami

Praha - Na českých pultech se objevily další velmi nebezpečné potraviny - sušenky. Ty místo oříšků obsahují arašídy, ale neuvádí to na obalu. Arašídy jsou přitom vysoce alergenní a můžou způsobit vážné zdravotní problémy. Nebezpečné sušenky inspektoři okamžitě stáhli z trhu, i tak se jich ale prodalo přes šest tisíc. Zdravotní komplikace zatím nikdo nehlásí.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila na českých pultech další problematické potraviny z Polska. Jedná se o sušenky Clue Classik a tyčinky Japs. U sušenek Clue Classik výrobce láká na lískové oříšky s karamelem a arašídů udává jen stopové množství, tedy maximálně 25 mg na kilogram. Skutečnost je ale o osm tisíc miligramů větší. Alergik, který bude důvěřovat informacím na obalu, tak hazarduje se životem. Nebezpečné sušenky  inspektoři okamžitě stáhli z trhu, i tak se jich prodalo přes šest tisíc.  

Oba výrobky pocházejí z Polska. Podle výrobce, společnosti Jutrzenka, se mohly stopy arašídů dostat do sušenek v továrně. „Původní receptura sušenek Clue Classic neobsahuje arašídy, ale sušenky jsou vyráběny v továrně, kde ke zpracování ořechů dochází,“ uvedl předseda představenstva skupiny Jutrzenka Jan Kolański. Distributor uvedený v dokladech se brání, že s výrobkem nemá nic společného. Viníkovi teď může hrozit pokuta až padesát milionů korun. Na polské výrobce ale české úřady nedosáhnou a potrestají tak prodejce. 

Na nebezpečné potraviny upozorňuje i nový web potraviny na pranýři. V tuto chvíli je tam 225 nebezpečných výrobků - hlavně prošlých či plesnivých.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)