Američané staví stále větší sídla krizi navzdory

Washington – Hypoteční krize ve Spojených státech nezabránila tomu, aby Američané opustili svou zálibu ve stavbě megalomanských domů. V posledních deseti letech vzrostl počet rodinných domů větších než 280 metrů čtverečních o jednu třetinu. Přestože téměř 4,3 milionu bytů v USA muselo být zabaveno kvůli nesplacení hypotéky, lidé stavějí ve velkých rozměrech dál. A jak říká výkonný ředitel jedné americké stavební firmy: „Všechno je to o úrokové míře a špatné paměti.“

Ty největší domy se staví často poblíž sídel nejúspěšnějších společností. Majitelé takovýchto obydlí neváhají utratit peníze za obří sídla o velikosti 700 metrů čtverečních s ložnicemi velkými jak byt na Manhattanu a dětským pokojem, v němž si středoškolský student může otevřít vlastní laboratoř. Samozřejmostí jsou i garáže pro čtyři automobily a vlastní koupelna v každém pokoji.

Podle zprávy Amerického statistického úřadu průměrná rozloha domu ve Spojených státech vzrostla v roce 2011 na 230 metrů čtverečních z 222 metrů čtverečních v roce 2012. V roce 1973 bylo toto číslo v průměru 141 metrů čtverečních, což představuje nárůst zhruba o 62 procet.

Cena nového domu v USA klesla

Přestože od roku 2005 zájem o obří domy postupně klesal, podle odborníků se nejedná o dlouhotrvající trend. Průměrná cena nového domu totiž klesla z 293 tisíc dolarů (6 106 000 korun) v roce 2008 na 268 tisíc dolarů (5 500 000 korun) v loňském roce.

Cena velkých domů se může pohybovat v řádech milionu dolarů. Americká socioložka Juliet Schor dodává: „Myslí si, že to potřebují, protože lidé, s nimiž se srovnávají, žijí v luxusu či se jejich aktivity rozůstají.“ Většina bohatých majitelů sice nemá úplně jasnou představu, co s tak velkým prostorem budou dělat, mají nicméně pocit, že se musí vyrovnat těm nejbohatším, kteří tak určují trendy v nakupování a utrácení peněz za vlastní bydlení.

Nemovitost
Zdroj: ISIFA
Vydáno pod