Portugalsko do dubna požádá o finanční pomoc, čeká EU

Brusel - Členské státy Evropské unie předpokládají, že Portugalsko bude muset do dubna požádat o finanční pomoc. Mají totiž čím dál větší pochybnosti ohledně schopnosti Lisabonu získávat peníze na finančních trzích. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj z eurozóny. Portugalsko patří k nejzadluženějším zemím eurozóny. Zároveň má z celé měnové unie nejslabší ekonomiku.

„Portugalsko se topí. Nebude schopno vydržet déle než do konce března,“ uvedl zdroj. „Finanční trhy jsou s tím již srozuměny, nyní to ale už chápou také ministři financí EU,“ dodal.

Evropská unie má již pro Portugalsko připravený záchranný plán. Podle analytiků by ji záchrana třetí černé ovce mohla vyjít až na 100 miliard eur. Poskytnutí pomoci je však podmíněno tím, že Lisabon požádá o pomoc EU i Mezinárodní měnový fond. Portugalsko ale zatím předložit žádost o pomoc odmítá. Následovat loňský příklad Řecka a Irska se mu příliš nechce.

V posledních měsících se přitom objevily informace o tom, že Evropská unie Portugalsko k přijetí pomoci tlačí. Obává se totiž, že by nákaza v podobě nervozity na finančních trzích mohla ohrozit také sousední silně zadlužené Španělsko. To je však jednou z největších zemí eurozóny, a unie by tak na jeho záchranu nejspíš neměla dostatek finančních prostředků.

Portugalsko začalo být považováno za kandidáta na přijetí zahraniční pomoci kvůli vysokému rozpočtovému deficitu. Socialistická vláda premiéra Josého Sócratese proto přijala tvrdá opatření, jejichž cílem je omezit rozpočtové výdaje. Součástí je i zvýšení daní nebo pětiprocentního snížení platů zaměstnanců ve státní správě.

Vydáno pod