MMF přiklepl Lisabonu dalších 1,5 miliardy eur

Lisabon - Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil Portugalsku další část dohodnutého úvěru. Na jihozápad Evropy tak popotuje 1,48 miliardy eur (přes 37,5 miliardy korun). Portugalsko bylo třetí zemí eurozóny, která musela zažádat o zahraniční pomoc - hned po Řecku a Irsku. MMF oznámil, že letošní fiskální plán se zemi může podařit splnit i přes snížené příjmy. Příliš velké důvěře se však netěší 13 italských bankovních domů. Těm totiž mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila o jeden až dva stupně hodnocení finanční spolehlivosti.

Inspektoři EU a MMF již v červnu konstatovali, že země splnila za poslední čtvrtletí všechny stanovené cíle a že dosažení letošního plánu snížit rozpočtový deficit na 4,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) je „uskutečnitelné“.

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země nyní zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století. V prvním čtvrtletí HDP meziročně klesl o 2,2 procenta, zatímco míra nezaměstnanosti stoupla na rekordních 14,9 procenta. Portugalská vláda čeká letos pokles ekonomiky o tři procenta.

Moody's snížila rating 13 italským bankám

Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila o jeden až dva stupně hodnocení finanční spolehlivosti 13 italských bankovních domů. Informoval o tom portál businessinsider.com, který připomenul, že Moody's tak učinila jen několik dnů poté, co snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o dva stupně na známku Baa2. Hodnocení italských bank agentura naposledy zhoršila v polovině května.

Italské banky se potýkají s problémy, protože Itálie se na počátku tohoto roku vrátila do recese a úsporná opatření vlády a další reformy snižují poptávku a mají dopad na ekonomiku. Banky tak mají problémy s nárůstem objemu špatných úvěrů, mají omezený přístup k financím a slabé zisky.

Italská centrální banka
Zdroj: ČT24