Bývalá viceprezidentka Googlu usedá den po rezignaci do čela Yahoo

San Francisco - Dosavadní viceprezidentka internetového gigantu Google Marissa Mayerová přesedá do křesla generální ředitelky konkurenční společnosti Yahoo. Telefonicky oznámila svou rezignaci v pondělí odpoledne, přičemž do Yahoo nastupuje už v úterý. V nové funkci se tak stane jednou z nejvýznamnějších žen v Silicon Valley. Mayerová podle tiskového prohlášení Yahoo usedne také v představenstvu společnosti.

Sedmatřicetiletá Mayerová prohlásila, že v Googlu zažila báječné časy, ale v případě nabídky Yahoo prý šlo o „poměrně snadné rozhodování“. Poprvé oslovena prý byla v polovině června po návratu z Číny. Marissa Mayerová usedne do křesla šéfa Yahoo po Scottu Thompsonovi, u něhož letos v květnu vyšly najevo nesrovnalosti v životopise ohledně dosaženého vzdělání.

Zaměstnankyně s pořadovým číslem 20 strávila v Googlu posledních třináct let. Na starost měla jedny z nejoblíbenějších produktů Googlu, jakými jsou Gmail, Google News či Google Images. Pro Yahoo je to úspěšný tah v pokusu přilákat talenty od konkurenčních firem, jako jsou například právě Google nebo Facebook.

Marissa Mayerová opouští po 13 letech internetový gigant Google
Zdroj: ČTK / AP/Marcio Jose Sanchez

V pozici generální ředitelky Yahoo se Mayerová připojí na krátký seznam nejdůlěžitejších žen v Silicon Valley, na němž figuruje například generální ředitelka společnosti Hewlett-Packard Meg Whitmanová, šéfka IBM Virginie Romettyová nebo provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergová.

Vydáno pod