Intel v druhém čtvrtletí svými výsledky nepřekvapil

San Francisco - Americký výrobce počítačových čipů Intel měl ve 2. čtvrtletí výnosy ve výši 13,5 miliardy dolarů (277,3 miliardy korun), což podle agentury Bloomberg odpovídá očekávání analytiků. Společnost dnes také informovala, že dosáhla čistého zisku 2,8 miliardy dolarů. Naopak slabým výkonem se ve druhém čtvrtletí prezentovaly společnosti Yahoo! a největší světový výrobce zařízení pro mobilní sítě LM Ericsson.

Výrobci osobních počítačů se potýkají s nelehkou ekonomickou situací mnoha zemí a se změnami v chování spotřebitelů, kteří si stále více kupují tablety, což se velice promítá i do ekonomických výsledků firem jako Intel. V přepočtu na akcii zisk Intelu činil 57 centů; o něco více, než analytici předpovídali. Společnost, která je největším výrobcem počítačových čipů, odhaduje, že ve třetím čtvrtletí bude mít výnosy ve výši 14,3 miliardy dolarů, plus mínus 500 milionů dolarů.

Zisk Yahoo! ve 2. čtvrtletí klesl o čtyři procenta, Ericssonu dokonce o 64 procent

Internetová společnost Yahoo! ve druhém čtvrtletí pokračovala ve slabém výkonu. Výsledky hospodaření, které firma zveřejnila v noci na dnešek, jsou další známkou toho, jakým problémům bude muset čelit nová ředitelka firmy Marissa Mayerová, jež má vrátit firmu zpět k růstu. Čistý zisk za tři měsíce do konce června klesl o čtyři procenta na 227 milionů USD (4,7 miliardy Kč).        

Zisk se propadl i největšímu světovému výrobci zařízení pro mobilní sítě LM Ericsson, a to o 64,5 procenta na 1,1 miliardy švédských korun (3,2 miliardy Kč). Důvodem byl prudký propad tržeb v největší síťové divizi. Oznámila to společnost v dnešním prohlášení.

  • Hospodaření Yahoo ve 2.Q 2012 zdroj: ČT24
  • Hospodaření Ericssonu ve 2.Q 2012 zdroj: ČT24

Výrobci síťového hardwaru, jako jsou základnové stanice, nyní čelí horším časům, protože globální ekonomické zpomalení se dotklo kapitálových výdajů operátorů a v odvětví již dlouhou dobu zuří cenová válka. K propadu v divizi Networks přispěly mimo jiné slabší výkony v Číně, Rusku a Indii. Problémy s prodejem nových výrobků trápí i firmu ST-Ericsson, společný podnik na výrobu čipů s firmou ST-Microelectronics. 

Vydáno pod