Jihokorejské banky čelí obvinění z falšování sazeb

Soul - Jihokorejské úřady zahájily vyšetřování údajných podvodů s úrokovými sazbami. Zaměřují na možné nekalé praktiky s depozitními certifikáty (certificates of deposit - CD), pomocí kterých se určuje výše úrokových sazeb. Vyšetřování příchází krátce poté, co byly odhaleny manipulace se sazbami LIBOR, které ovlivňovaly výši úrokových sazeb úvěrů v řádu mnoha bilionů dolarů uzavíraných po celém světě.

Vyšetřování se týká bank Kookmin, Shinhan, Woori a Hana a následuje po skandálu s manipulacemi s klíčovou londýnskou sazbou LIBOR, které proběhlo před nedávnem v Evropě. Akcie všech čtyř vyšetřovaných bank se propadly o více než 2 procenta. Vyšetřování banky odmítly komentovat.

V podezření jsou i makléřské firmy, které vyhlašují CD sazby dvakrát denně. Z vysokých sazeb těží zejména finanční instituce, které díky nim mohou výhodně půjčovat peníze korejským domácnostem. Stejně jako manipulace se sazbami LIBOR v Británii, mohla případná manipulace CD sazeb pomoci přežít některým finačně slabým institucím. 

Plíživá hrozba 

Zadluženost Korejců začíná dělat vládě vrásky. Ratingová agentura Moody's v červnu upozornila na to, že úvěry jihokorejských domácností rostou znepokojujícím tempem. Postupně tak začínají být zranitelné, protože jsou vystavené finančním otřesům, které probíhají na globálních trzích. Nehledě na to, že zpomaluje i celá korejská ekonomika. 

„Pokud vyšetřování zjistí tajné dohody, přijdou značné pokuty. I v případě, že by k žádné tajné dohodě nedošlo, je velmi pravděpodobné, že vláda bude usilovat o snížení CD sazeb,“ řekl Andy Lee, investiční analytik společnosti Taurus.