Kompostování ve městě umožní český výrobek a kalifornské žížaly

Praha - Kompostovat v centru města? I to je dnes možnost, jak se zbavit biologicky rozložitelného odpadu. Není potřeba ani zahrada - a v dosahu nemusí být ani hnědé popelnice. Kvalitní kompost si každý může vyrábět i doma. Umožňují to takzvané vermikompostéry, ve kterých se odpad rozkládá mnohem rychleji. Pomyslným motorem všeho jsou speciální kalifornské žížaly.

Až 40 % z toho, co vyhazujeme do koše, je biologický odpad, ten se přitom dá dál zpracovávat. Kromě toho, že se zmenší objem odpadků z domácnosti, kompostováním člověk získá i kvalitní hnojivo, které může hned použít. Kompostovat začal i Jakub Hnidák - majitel zdravého fast-foodu v centru Prahy. „Vzhledem k tomu, že vyrábíme všechno z čerstvých surovin, tak toho biopodpadu je celkem dost a nám bylo líto to vyhazovat do popelnic.“

Zapojil se tak do pilotního projektu neziskové organizace KOKOZA, která propaguje městské zahradničení a kompostování. Ta chce do budoucna spolupracovat s dalšími restauracemi. Kromě toho, že se chovají ekologicky, může vlastníky kompostérů těšit alespoň částečná úspora na poplatcích za odpad.

EU: ČR musí snížit obsah bioodpadu na skládkách

Kompostování je ve světě poměrně obvyklá záležitost, ČR ale v tomto ohledu ještě zaostává. Cestu do českých domácností by si proto měl najít nový vermikompostér. Od klasického kompostéru ho neodlišuje jen velikost a český design. Za vším jsou tyto speciální kalifornské žížaly, které dokáží zpracovat až čtvrt kila bioodpadu za den. Kompostovat můžete přímo ve svém bytě, odpad nijak nezapáchá a žížaly z něj neutíkají.

KOKOZA věří, že díky zvyšující se oblibě kompostování přivede na ekologické návyky více lidí. To, že bioodpad nepatří na skládky, navíc prosazuje i Evropská unie. Teď tlačí na českou vládu, aby snížila jeho objem skoro o polovinu.