Nová prognóza MF: Propad HDP a pomalejší snižování schodku

Praha - Ministerstvo financí zhoršilo pro letošní i příští rok odhad vývoje ekonomiky. Letos by měl hrubý domácí produkt klesnout o 0,5 procenta, příští rok stoupnout o procento. Vyplývá to z materiálu, který dnes projednala vláda. Kvůli horšímu vývoji hospodářství bude vláda pomaleji snižovat deficit veřejných financí. Přesto trvá na tom, že příští rok musí klesnout pod 3 procenta HDP.

Ještě v dubnu ministerstvo financí počítalo s tím, že český hrubý domácí produkt poroste. Sice jen o 0,2 procenta, ale poroste. Červencové údaje už hovoří o poklesu a i výhled na příští rok Kalouskův resort o 0,3 procenta snížil. „Hlavním důvodem je propad spotřeby u domácností, který nedokáže být kompenzovaný ani poměrně dobrými výsledky exportu,“ vysvětlil náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.

Horší vývoj HDP, než se čekalo, nezůstane bez dopadů. Podle materiálu ministerstva financí hrozí prohloubení deficitu jen letos o deset miliard korun. Celoroční deficit je naplánován na 105 miliard korun. V pololetí ale není situace nijak růžová. „Schodek vykazuje výši 71,7 miliardy korun,“ prohlásil po dnešním jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). V poměru k HDP pak předpokládá, že deficit veřejných financí dosáhne 3,2 procenta oproti 3 procentům, se kterými počítala dubnová prognóza.

Překročení plánovaného deficitu chce vláda eliminovat úspornou politikou na výdajové straně. Již letos v únoru zmrazila výdaje rozpočtu za 23,6 miliardy korun. Dále očekává úspory u výdajů na státní dluh ve výši 12 miliard korun a v kapitole Všeobecná pokladní správa 1,5 miliardy korun. Úspory kabinet čeká také například v souvislosti s pozastavením některých operačních programů.

Vláda už nechce snižovat deficity za každou cenu

Pomaleji zřejmě půjde snižování schodků i v dalších letech. Ještě v dubnu vláda počítala se snížením deficitu veřejných financí do roku 2015 na 0,9 procenta, nyní počítá s tím, že klesne jen na 1,6 procenta. V roce 2014 budou podle aktuální prognózy stát a obce hospodařit se schodkem 2,4 procenta místo původně očekávaných 1,9 procenta HDP.

„Vláda se dnes definitivně rozhodla, že přitvrzení konsolidačního úsilí za cenu dosažení oněch původních čísel za každou cenu by nemuselo být ku prospěchu české ekonomiky,“ zdůraznil Kalousek. Přitvrzení konsolidačního úsilí podle něj navíc není nezbytné. „Nejsme v situaci, kdy dodržení toho či onoho čísla by bylo otázkou života a smrti. Nejsme pod kuratelou mezinárodních institucí, které nám půjčují, naopak jsme velmi suverénní zemí na finančních trzích,“ dodal ministr. Kalousek nicméně zdůraznil, že vláda trvá na svém úsilí dosáhnout příští rok schodku nižšího než 3 procenta HDP.