Těžba v Tušimicích prodloužena do roku 2029, bude to stačit?

Praha - Ministerstvo životního prostředí vydalo povolení pro pokračování těžby v severočeském uhelném dole Nástup Tušimice do roku 2029. V jeho rámci mohou Severočeské doly, které patří do elektrárenské skupiny ČEZ, jež od nich uhlí odebírá, vytěžit 200 milionů tun hnědého uhlí. Ekologický právní servis nicméně upozorňuje na to, že i tak by mohlo uhlí dojít ještě před koncem životnosti eletráren Tušimice a Prunéřov.

Celkově Tušimice disponují zhruba 250 miliony tun vytěžitelných zásob včetně zhruba deseti milionů tun méně kvalitního paliva, které bude muset upravit smícháním s kvalitnější surovinou. V rámci předchozího povolení zbývá v dole Tušimice k vytěžení 32 milionů tun uhlí a ve finálním dotěžení ve fázi útlumu, které bude předmětem dalšího posouzení vlivů na životní prostředí a dalšího povolení hornické činnosti 18 milionů tun.

Podle právníka Ekologického právního servisu Jana Šrytra ze stanoviska ministerstva vyplývá, že elektrárnám ČEZ Prunéřov a Tušimice dojde uhlí minimálně devět let před plánovaným ukončením jejich provozu. ČEZ přitom plánuje v elektrárně Prunéřov II modernizovat tři bloky. Ekologický právní servis upozorňuje, že kvůli nedostatku uhlí pro Prunéřov může stát přijít o miliardy korun. „ČEZ, případně stát jako jeho vlastník, by měl ihned zareagovat a investici do Prunéřova přehodnotit,“ uvedl Šrytr. Na nedostatek uhlí poukazoval nedávno i Nadační fond proti korupci či poslankyně Kateřina Klasnová (VV).

Představitelé ČEZu již v předchozích prohlášeních ale nedostatek uhlí odmítli. „Těch 250 milionů tun je přesně potřeba pro elektrárny Tušimice a Prunéřov,“ zdůraznil na konci června ředitel pro strategii Severočeských dolů Vladimír Budinský.

Podle ekologického právního servisu by ale také ČEZ mohl kalkulovat s prolomením těžebních limitů. To by zpřístupnilo zásoby uhlí, které se nachází pod obydlenými oblastmi, například pod obcí Horní Jiřetín nebo Litvínovem.

Vydáno pod