Příliv zahraničních investic do Česka znovu ožívá

Praha - Příliv přímých zahraničních investic do České republiky v prvním letošním čtvrtletí meziročně vzrostl o 51 procent na 26,3 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy vývoje české ekonomiky, kterou zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Oproti loňskému roku to představuje obrat. Za celý loňský rok totiž příliv investic klesl o 26 procent.

„Stejně jako v předchozích obdobích i v letošním prvním čtvrtletí přiteklo do ČR nejvíce investic ve formě reinvestovaných zisků, a to 28,8 miliardy korun. V meziročním srovnání se v posledních letech objem reinvestovaných zisků zvětšuje. To svědčí o úspěšnosti investic a důvěře investorů v další vývoj,“ uvedlo ministerstvo.

Přímé zahraniční investice v hodnotě 3,3 miliardy korun v prvním letošním čtvrtletí směřovaly na posílení základního kapitálu tuzemských společností. Odliv ve formě ostatního kapitálu obnášel 5,76 miliardy korun.

Loni Česko příliš nezabodovalo

Zatímco v prvních měsících letošního roku se Česku dařilo investice lákat, loňský rok mu dal v této oblasti zabrat. Ze 130 miliard korun proinvestovaných v roce 2010 se příliv přímých zahraničních investic loni propadl na 95,6 miliardy korun.

Podle společnosti Ernst & Young, která sestavuje žebříček atraktivity zemí pro investory, si ale Česko zas tak špatně nevede. Stále se drží ve dvacítce investorsky nejatraktivnějších zemí. A i když v porovnání s předchozími lety mírně propadlo, stále si vede lépe než řada jiných zemí střední a východní Evropy.

Česko chce lákat investory na nové pobídky

Atraktivitu Česka pro investory má také zvýšit nový zákon o investičních pobídkách, který začíná platit právě letos v červenci. Mezi novinky, jež zavádí, patří třeba prodloužení možnosti čerpat slevu na dani, podpora výzkumu a vývoji nebo přímá finanční injekce pro velké strategické projekty.