Senát: Sociální karty jen pro dávky v hmotné nouzi

Praha - Sociální demokraté podle očekávání získali podporu Senátu pro svou novelu, která má zachovat platební funkci nových sociálních karet jen pro pomoc v hmotné nouzi. Pro výplatu ostatních sociálních dávek by měla být zrušena. Dávky by měly být nadále zasílány formou složenek, což se vládní koalice kvůli finanční náročnosti rozhodla až na výjimky ke konci roku zrušit.

Platební funkci autoři sKarty navrhují zrušit nejen pro dávky pro handicapované, příspěvek na péči nebo dávky státní sociální podpory, ale také pro výplatu podpory v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci. Novelu před dalším schvalováním projednají podle dnešního rozhodnutí horní komory její výbory sociální a hospodářský. Pak poputuje do Poslanecké sněmovny.

Předkladatelka pozměňovacího návrhu o bezplatnosti funkcí karet Božena Sekaninová (ČSSD) jej zdůvodnila tím, že lidé na dávkách potřebují každou korunu. V souvislosti s úsporami deklarovanými ministerstvem se podle ní nabízí otázka, kdo je zaplatí. „Obávám se, že především samotní příjemci dávek, kteří budou ze svých příjmů hradit nejrůznější bankovní poplatky,“ uvedla senátorka. V souvislosti s platební funkcí hodlá podle ní Česká spořitelna vybírat poplatky obdobně, jako je to u jiných karet. Monopol by navíc podle Sekaninové mohl vést k tomu, že banka časem zavede nejrůznější služby za úhradu nebo poplatky zvýší.

Zavedení sKaret podle autorů novely v čele s místopředsedou Senátu a ČSSD Zdeňkěm Škromachem způsobí obrovský problém dvěma pětinám příjemců dávek. Dotkne se prý zhruba 200 tisíc lidí - převážně seniorů a osob se zdravotním postižením - kteří budou nuceni využívat různých opatrovníků a zmocněnců a de facto ztratí možnost vlastního rozhodování o svých finančních prostředcích.

Zdravotně postižení se stížností u soudu neuspěli

Národní rada zdravotně postižených se už obrátila na soud s žádostí, aby vydávání karet pozastavil přinejmenším do doby, než bude dokončeno projednávání senátorské novely. U soudu nicméně neuspěla, soudkyně odmítla vydat předběžné opatření kvůli nedostatečnosti návrhu.

Úřad práce sKarty obahuje, tvrdí, že na seniory a zdravotně postižené je pamatováno. „Budou vydávány tzv. dodatkové karty pro ředitele ústavů nebo pro opatrovníky, kteří se o ty lidi starají,“ uvedl mluvčí Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jiří Reich. „V první fázi předpokládáme výjimky, než si každý klient nastaví ten nejobvyklejší a jemu nejvíce vyhovující způsob. Ovšem poštovní poukázka už nebude standardní službou, bude službou, kterou si budou sjednávat s Českou spořitelnou,“ podotkl náměstek ředitele úřadu práce Martin Žárský.

Ilustrační foto
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Složenka zdarma jen výjimečně

Nový systém vyplácení pomoci od státu přes karty má zajišťovat Česká spořitelna, která zvítězila v tendru a má smlouvu na 12 let. Ročně by přes ni na dávkách mělo protéct asi 80 miliard korun. Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) už dříve řekl, že do konce roku se budou dávky dál rozesílat poukázkou. Od ledna by se za to ale už mělo platit. Zdarma by službu měli mít jen ti, kteří si pomoc od státu nebudou moci jinak vybrat. Úřady práce by měly do konce roku vydat přes milion sKaret.