Tripartita se neshodla, důchody se snižovat budou

Praha – Výpočet důchodů, který navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v reakci na nález Ústavního soudu, by se po dnešním jednání tripartity mohl změnit. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) prý přislíbil, že by se strop pro odvod sociálního pojistného nemusel snížit ze šestinásobku na trojnásobek, ale na čtyřnásobek průměrné mzdy. Snížil by se tak výpadek v příjmech státního rozpočtu. Penze ale většině nových důchodců klesnou. Podle Drábka by ale počet takto postižených důchodců mohl být menší, než se původně počítalo.

Změna pokladně ušetří šest miliard ročně

„Pan ministr Drábek řekl, že velmi vážně budou zvažovat návrhy sociálních partnerů na zastropování místo třínásobku na čtyřnásobek.“

Vláda a odbory o malé penzijní reformě (zdroj: ČT24)

Původně zamýšlené snížení stropu pro odvod na sociální pojištění na polovinu by podle opoziční ČSSD vedlo k ročnímu výpadku až 11 miliard korun. Navrhovaná změna by ale mohla státní kase každý rok přinést šest miliard. Lépe by se podle Zavadila mohlo diskutovat i o tom, jak velká skupina lidí bude postižena řešením nálezu Ústavního soudu. „Jsem zvědavý, jak vážně to bude (ministr Drábek) zvažovat a jaký bude výsledek,“ dodal Zavadil.

„Konstatoval jsem při jednání, že je to velmi pečlivě zvažovaná varianta,“ řekl Drábek o možnosti, že by se stropy na pojistné nastavily na čtyřnásobek průměrné mzdy. Předložili ji podle něj i zástupci zaměstnavatelů, což je pro vládu velmi silný signál. Jak to nakonec dopadne, je podle Drábka věcí politického rozhodnutí.

Ústavní soud v dubnu loňského roku rozhodl o změně systému výpočtu důchodů u vyšších příjmových skupin kvůli nízkým poměrům důchodů k platům. Návrh z dílny MPSV přitom počítá s tím, že 80 procent lidí, kteří dostanou penzi po 30. září tohoto roku, ji bude mít menší než za současných podmínek. Drábek ale připustil i možnost nastavení jiného výpočtového vzorce pro důchody. „Je v tuto chvíli připraveno šest variant, které je možné kombinovat,“ řekl. Počet budoucích důchodců, kteří budou mít nižší důchody, by tak podle něj mohl být nižší.

Zástupci odborů se dnes nechali slyšet, že nesouhlasí s vyvedením části sociálního pojištění ze současného státního průběžného pilíře do soukromých fondů. „My jsme pro to, aby lidé, kteří na to mají, si dávali připojištění,“ řekl Zavadil. Ovšem ze svého a dobrovolně.

Penze klesne 80 procentům nových důchodců

Novela MPSV zvyšuje náhradový poměr u lidí s příjmem nad 36 tisíc korun ze současných 29 na 33 procent. Zhruba 80 procentům nových důchodců ale budou vyměřeny nižší důchody než za současných podmínek, a to až o šest procent v poměru k platům. Lidem, kteří mají průměrnou mzdu do 11 tisíc korun, se návrh řešení připravený ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) nedotkne.

Odbory proti vládnímu návrhu protestují a požadují, aby důchody neklesaly a zvedly se pouze lidem s vyššími příjmy. Stát by to stálo do roku 2020 skoro 29 miliard. Svůj návrh předložil i Svaz průmyslu a dopravy. Podle něj by zase klesly důchody zhruba polovině lidí.

Odbory na tripartitě kritizovaly úbytek peněz na dopravní stavby

„Zásadní chyba je, že vláda porušuje sama své programové prohlášení.“

Odbory se během jednání tripartity ozvaly i kvůli financování tuzemské dopravní infrastruktury. Vládní plán podle nich v letech 2011 a 2013 neřeší potřeby České republiky. Předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv kritizoval zejména letošní pokles rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o 35 miliard korun. Menší přísun peněz státu do výstavby komunikací je podle odborů v současné době nezodpovědný. Vláda totiž původně slibovala, že zachová prostředky do dopravní infrastruktury alespoň na stavu loňského roku.

Antoniv zopakoval, že podle odborů letos ve stavebnictví ztratí práci 40 až 50 tisíc lidí. Jedním z důvodů jsou přitom právě úsporná opatření vlády, kvůli kterým firmám ubývají zakázky. Úbytek veřejných zakázek ve stavebnictví už dříve kritizovali i zástupci stavebních podniků.

  • Důchodkyně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1505/150496.jpg
  • Výstavba dálnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1846/184534.jpg