MMF nechce dál finančně pomáhat Řekům

Berlín - Mezinárodní měnový fond (MMF) by se nezúčastnil případné další finanční pomoci pro Řecko. Napsal to německý list Der Spiegel s odvoláním na vysokého úředníka v Bruselu. Další pomoc pro Řecko by se mohla podle listu pohybovat v rozmezí deset až 50 miliard eur (255,2 miliardy až 1,3 bilionu korun).

V současné době takzvaná trojka mezinárodních věřitelů kontroluje plnění reformních kroků, které Řecko slíbilo výměnou za zahraniční pomoc. Země doufá, že v srpnu a září obdrží 12,5 miliardy eur.

Řecko sliby neplní

Zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a MMF se mají vrátit do Řecka 26. července. Podle řeckého premiéra Antonise Samarase odjeli 9. července zástupci trojky z Řecka s tím, že země opět neplní cíle úsporného programu a mělo by přidat v reformách.

Nová řecká koaliční vláda si stanovila za cíl vyjednat změny v úsporných opatřeních. Země chce hlavně prodloužit dobu splnění některých opatření kvůli hlubšímu ekonomickému poklesu, než se čekalo.

Poskytnutí více času na splnění cílů by podle Spiegelu znamenalo další pomoc v objemu deset až 50 miliard eur. Mnoho vlád eurozóny však již není ochotných brát na svá bedra řecké dluhy. Kromě toho některé země, jako Nizozemsko a Finsko, chtějí, aby se do pomoci zapojil i MMF.

Počátkem května 2010 se Řecko stalo prvním státem eurozóny, která požádala ostatní země platící eurem o finanční pomoc. Ani částka 110 miliard eur, poskytnutá Aténám výměnou za další úsporná opatření, problém s řeckými financemi nevyřešila. Už následující rok proto eurozóna spolu s MMF připravily druhý balík finanční pomoci ve výši 130 miliard eur.