Hladovějící v Indonésii by mohla nasytit umělá rýže

Jakarta - Vědci v Indonésii vytvořili umělou rýži. Náhražka je levnější než skutečná rýže a má podobné výživové složení jako ta normální. Navíc je vhodná i pro diabetiky. Využití umělé rýže by mohlo v Indonésii zachránit miliony hladovějících lidí. Jejich podmínky totiž v poslední době zhoršuje zdražování běžné rýže, která hraje v jídelníčku obyvatel Indonésie značnou roli.

U zrodu umělé rýže stojí směs mleté kukuřice, čiroku a manioku. Zatímco přírodní rýže je většinou bílá, ta umělá má hnědou barvu. Chuťově se ovšem od té pěstované moc neliší. „Tato rýže chutná jako ta normální. Je docela dobrá,“ potvrdila úřednice Diah Sadiahová, která umělou rýži okusila.

Náhražka je vhodná také pro diabetiky, má ale i další klady. „Pro chudé lidi, kteří mají nedostatek vitamínů, bílkovin nebo železa, můžeme směs namíchat, tak abychom jim tyto živiny dodali,“ zdůraznil vědecký pracovník zemědělského ústavu Bogor Slamet Budijanto.

Umělá rýže - chutná jako ta pravá, ale je levnější (zdroj: ČT24)

Hlavní výhodou alternativní rýže je však především to, že je levnější. Právě růst cen potravin teď totiž Indonésii trápí nejvíce. Jen letos v březnu vzrostla cena rýže na indonéských trzích téměř o pětinu. Platy v zemi ovšem klesly, a to skoro o jedno procento. Asi desetinu lidí v zemi stále trápí nedostatek jídla.

Nur Mahmudi Ismail, starosta Depoku

„Jsem přesvědčen, že tento alternativní produkt může přispět k národnímu zásobování potravinami. Tato rýže má i dlouhou trvanlivost a relativně nízkou hladinu cukru a vody.“

Umělá rýže se připravuje podobně jako ta pěstovaná. Stačí zalít horkou osolenou vodou a krátce povařit. Rýže je v Indonésii velmi populární potravinou. Průměrný Indonésan jí sní za rok asi 139 kilo, přitom sousedi z Malajsie nebo Japonska spotřebují asi jen polovinu tohoto množství.

Vydáno pod