Moody's: Rating Německa, Nizozemska a Lucemburska klesne

New York - Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila výhled ratingu pro Německo, Nizozemsko a Lucembursko na negativní. Tím tyto země varovala před ztrátou jejich nynějšího prestižního nejvyššího ratingu Aaa. Nejstabilnější zemí eurozóny je Finsko.

Varování, že může v dalších dnech snížit rating těchto tří zemí, agentura zdůvodnila především nejistotou ohledně vývoje dluhové krize v eurozóně. Odborníci Moody's tvrdí, že země jako Španělsko a Itálie budou potřebovat další finanční pomoc, což zasáhne země s nejvyšším ratingem.

„Otázka je, co by se dělo, kdyby zátěž s poskytováním další evropské pomoci byla tak velká, že by mohla případně ohrozit německou schopnost splácet své závazky,“ prohlásil analytik České spořitelny Luboš Mokráš. Právě zhoršený rating je varováním pro případné investory, že se u hodnoceného subjektu zhoršila schopnost splácet závazky. Snížení ratingu může vést k tomu, že investoři budou od dluhopisů příslušných zemí vyžadovat vyšší výnosy.

Německá ekonomika
Zdroj: Jens Buettner/ISIFA/EPA

Juan Jose Toribio, ekonom IESE Business School 

„V současné situaci je možné, že už prostě nemáme žádnou alternativu. Úsporná opatření mohla být možností před několika měsíci. Ty jsme jen vyplýtvali a neobnovili jsme důvěru trhů.“ 

Krok Moody's ovlivňuje politickou scénu v Německu, jde o další argument pro odpůrce poskytování pomoci. „Pokud investoři budou vnímat menší ochotu Německa poskytovat pomoc, o to více budou tlačit na slabé státy. V podstatě se tak bude uskutečňovat určitý druh samosplnitelného proroctví: čím větší bude tlak proti slabým státům, tím Německo může být méně ochotno poskytovat těmto slabým státům pomoc,“ dodal Mokráš.

Fidel Helmer, makléř:

„Ratingové agentury už udělaly mnoho podivných rozhodnutí. Myslíme si ale, že nám nejvyšší známku nevezmou.“

Zákaz „short-sellingu“ prohloubil ztráty na trzích

Kvůli obavám, že se Španělsko stane čtvrtou zemí eurozóny, která bude potřebovat záchrannou půjčku, akcie v západní Evropě zahájily týden propadem. Euro se vůči dolaru dostalo nejníž za dva roky a k jenu na nejnižší hodnotu za skoro 12 let.

„Trhy se v krátkodobém horizontu chovají iracionálně a jsou zde známky extrémní nervozity. Není to vina vlády a důsledky neovlivňují jen Španělsko,“ řekl španělský ministr financí Luis de Guindos. Španělsko a Itálie v reakci na propady zakázaly investorům „short-selling“, jímž investoři spekulují na pokles cen. Ztráty na trzích to ale ještě prohloubilo.

V Česku zatím panuje klid, Finsko je nejstabilnější zemí Aaa

Agentura minulý týden potvrdila rating České republiky na stupni A1 se stabilním výhledem. Ocenila fiskální kroky vlády a omezení šíření dluhové krize. Také tuzemský bankovní sektor je podle Moody's v dobré kondici. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je to potvrzení, že  fiskální politika vlády je správná a zaručuje ČR pozici suverénní země, která nemůže být vydírána finančními trhy.

Jedinou zemí eurozóny, která obhájila rating Aaa se stálým výhledem, je Finsko. Ačkoliv by se dalo očekávat, že bude krizí rovněž zasaženo, čisté konto v oblasti dluhů, malý, vnitřně orientovaný bankovní systém a relativní izolace od eurozóny poskytují silnou oporu, která ho odlišuje od ostatních zemí s nejvyšším ratingem.

Vydáno pod